Nicolae Avram, la Festivalul Internaţional de Poezie “Poetry is Smart” de la Sibiu

Nicolae Avram este invitat să participe, în perioada 27 – 29 septembrie 2013, la Festivalul Internaţional de Poezie “Poetry is Smart”, care va avea loc la Sibiu. Vor participa poeţi din Bulgaria, Italia, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Republica Moldova şi România.

”Iată lista alfabetică a invitaţilor: Nicolae Avram, Andrei Bodiu, Romulus Bucur, Dumitru Crudu (Republica Moldova), Vlad Drăgoi, Emilian Galaicu-Păun (Republica Moldova), Florin Iaru, Andrea Inglese (Italia), Ştefan Manasia, Ileana Mălăncioiu, Luna Miguel (Spania), Roland Orcsik (Ungaria), Aurel Pantea, Ana Ristovic (Serbia), Tara Skurtu (S.U.A.), Kamelia Spassova (Bulgaria),Martin Woodside (S.U.A.)”, comunicat al organizatorilor Festivalului

Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 27 septembrie 2013, ora 17:00, în sala de festivităţi a Bibliotecii ASTRA (Corp A, etaj II). Lecturile de poezie, lansările de carte, mesele rotunde şi conferinţele vor avea loc la Biblioteca ASTRA şi la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu. Festivalul este organizat de Biblioteca Judeţeană ASTRA din Sibiu şi Revista Transilvania, în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, făcând parte din proiectul Sibiu Smart.

Nicolae Avram este poet şi ziarist, absolvent al Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică Bucureşti. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la casa de copii. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.
A publicat până acum 5 volume de poezie: Cântece de sinucigaş (2000): Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut, la Colocviile Coşbuc, Bistriţa ( preşedintele juriului: Cezar Ivănescu); Litanii pentru diavol (2006), Cântece de sinucigaş (2008): Premiul „Radu Săplăcan”. Federeii (2010), inclusă în antologia „Cele mai frumoase poeme din 2010”. A îngrijit ediţia Iată cina. Iată taina (2007), poeme postume ale lui Aurel Onişor. Prezent în vol. Atelierele poeziei, de Mircea A. Diaconu, în vol. Promenada Scriitorilor ( almanah ilustrat), volum alcătuit de Irina Petraş, editat de filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.
Volumul de poezii Federeii, deşi contestată la Bistriţa, va fi pus în scenă, de către regizorul Radu Afrim, la Teatrul Odeon. Anul acesta, lui Nicolae Avram i-a ieşit de sub tipar All Death Jazz ( Casa de Editură Max Blecher ).
Despre noul volum de poezii, poetul, eseistul şi publicistul Ovidiu Nimigean, autorul romanului Rădăcina de bucsau, a punctat: „După Federeii - volum de primul raft, în care Nicolae Avram salvează tema casei-de-copii de retorica manipulatoare a patetismului şi sentimentalismului lacrimogen, surprinzând, în dramatismul ei extrem, ca puţini alţii, condiţia noastră de fiinţe aruncate în lume (Geworfenheit) - autorul îşi continuă turul de forţă cu All Death Jazz. Adică: aceeaşi poezie de vână epică şi contrapunct liric tulburător, ritmată fără cusur, încât nu poţi lăsa cartea din mână, evitând melodrama în situaţii care îmbie la melodramă, impunând prin autenticitate, implicată existenţial până la ultima fibră. "Aceeaşi poezie" şi mereu alta, relevând faţetele inepuizabile ale unor dezmoşteniţi ai soartei în care, deşi nu ne vine uşor, sfârşim prin a ne recunoaşte pe noi înşine.”.
Iar criticul Bogdan Creţu, lector la catedra de Literatură română din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, - doctor în filologie cu distincţia magna cum laude, a scris: „După Federeii, Nicolae Avram revine cu acest nou volum care prelungeşte lumea dură, dar „corectă”, cu regulile la vedere, de acolo; pe de o parte, poetul deţine o ureche extrem de fină, având posibilitatea de a decupa un limbaj frust, decojit de orice convenţie şi de a-l muta în spaţiul neconvenţional al poemului care câştigă, astfel, în autenticitate. Acest gen de poezie, „literală”, este extrem de exigent şi se apropie de virtuozitatea Liliecilor lui Marin Sorescu. Pe de altă parte, volumul este foarte atent construit, alternând registrele şi conferind întregului un ritm al trăirilor extreme, o muzicalitate a sensurilor. De la grotesc la lilial, de la sumbru la angelic, de la crâncen la diafan, de la tragic la comic, de la dezgust la melancolie, Nicolae Avram are harul ( şi ştiinţa! ) de a antrena, în cartea sa, străbătută de un subtil fior al morţii, toate claviaturile poetice. Pe scurt, mă bucur să redescopăr o voce proaspătă, care s-a reinventat, un poet care întrece în autenticitate cam tot ce se scrie astăzi în poezia românească”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5