Ninsorile vin însoţite de vânt ! RECOMANDĂRI PENTRU CONDIȚII METEO NEFAVORABILE

Instituțiile care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență sunt pregătite să intervină în cazul situațiilor de urgență  ce pot apărea din cauza ninsorii

 Conform atenționării Cod Galben emisă de AdministraţiaNaţională de Meteorologie, începând de astăzi, ora 18.00, până mâine, ora 17.00, în județele Bistrița-Năsăud, Botoșani, Harghita, Maramureș și Mureș, precum și în anumite zone din județele Neamț și Satu Mare, vor predomina ninsorile, iar vântul se va intensifica, ajungând pe crestele montante la 70 km/h.

 Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în zonele aflate sub incidenţa atenționării de vreme rea emise, pompieri militari cu mijloace tehnice specifice sezonului rece sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale.

 Răspunsul la eventualele acțiuni de intervenție în zone greu accesibile va fi asigurat de șenilata din dotarea ISU Bistrița - Năsăud, de autospeciale alepompierilor militari, dotatecu accesorii pentru diferite tipuri de situații de urgență, de echipaje medicale SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița - Năsăud. În funcție de evoluția vremii și a situației din teren, echipajele pot fi suplimentate cu personal și mijloace de la alte inspectorate care nu se află sub incidența atenționărilor.

 Echipaje de poliție rutieră și rurală sunt dislocate în zonele cu circulație intensă pentru măsuri de fluidizare a traficului rutier. Echipele specializate ale jandarmeriei de la posturile montane Piatra Fântânele și Rodnaexecută misiuni de patrulare pentru sprijinirea persoanelor care se pot confrunta cu dificultăți în zona de munte. Serviciul Județean Salvamont Bistrița – Năsăud este pregătit să vină în sprijinul echipajelor de intervenție care pot primi solicitări în zona montană.

 Echipajele de deszăpezire acționează cu utilaje și material antiderapant pentru curățarea drumurilor naționale și județene. La această oră, toate drumurile sunt deschise circulației, neexistând restricții în acest sens.

 O altă măsură preventivă vizează informarea autorităților publice locale din zonele posibil a fi afectate de fenomenele meteorologice periculoase, pentru activarea, la nevoie, a Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care are în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

 Recomandăm cetățenilor să urmărească permanent atenționările transmise de autorități, să se informeze asupra stării drumurilor și să își echipeze autoturismele pentru circulația în regim de iarnă. De asemenea, recomandăm persoanelor care vor să urmeze trasee montane să fie echipați corespunzător și să evite zonele cu vizibilitate redusă.

 Evoluția fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Dispeceratul Integrat ISU - SAJ din cadrulInspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Bistrița” al județului Bistrița - Năsăud.

 RECOMANDĂRI PENTRU CONDIȚII METEO NEFAVORABILE

 Să adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum şi trafic. Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

 Evitaţiacţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos.

 Nu efectuaţidepăşiri riscante!

 Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia bistrițeană recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

 Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şifolosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!

 

Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

 

Pentru pietoni: luați-vă toate măsuri de precauţie, pentru a fi siguri că sunteți observaţi în trafic de către şoferi! Circulați, pe cât posibil, doar pe trotuare, faceți traversarea străzii prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunteți siguri că intenţia de a traversa a fost observată de către şoferi!

 

De asemenea, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiiloragenţilor de circulaţie, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]