Noile autoităţi de la Budapesta faţă de România: amiciţie sau ofensivă autonomistă?

Relaţiile diplomatice dintre autorităţile ungare de dreapta din Ungaria si România cunosc, după spusele ambelor oficiali, o dezvoltare fără precedent, ceea ce face ca România şi Ungaria să lupte „ca o echipă” pentru realizarea obiectivelor urmărite în cadrul Uniunii Europene. Paragraful de mai sus este justificat dacă ne gândim şi la relaţia de prietenie existentă între preşedintele României şi premierul Ungariei (Viktor Orban), lucru care duce cooperarea româno-ungară spre o direcţie ascendentă. Cu toate acestea, unele evenimente petrecute în ultimele două luni la noi în ţară m-au determinat la reflecţie şi la conştientizarea faptului că relaţiile bilaterale pot oricând să fie puse în dificultate de ingerinţele pe care unii politicieni din Ungaria le realizează în politica statului român. Iată doar un exemplu care spun multe despre ceea ce vor unii politicieni ungari de dreapta în raport cu ţara noastră:

La mijlocul lunii septembrie, şefii Consiliului Naţional Secuiesc (SzNT) au fost primiţi, în audienţă, de reprezentanţii principalelor puteri în statul ungar: preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, şi de consilieri ai administraţiei prezidenţiale ungare. La reîntoarcerea în ţară, liderii SzNT au declarat că Ungaria şi-ar fi asumat sarcina de a sprijini toate acţiunile care vor conduce la obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, regiunea din centrul României compusă din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (pentru cine nu ştie, unicul scop pentru care a fost înfiinţat şi funcţionează SzNT este cel al obţinerii autonomiei teritoriale pe criteriu etnic a Ţinutului Secuiesc). Iată aşadar, că autorităţile de la Budapesta nu s-au sfiit, câtşi de puţin, să primească în calitate oficială şi să dialogheze cu reprezentanţii unei organizaţii care acţionează împotriva României. Ca şi cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, politicienii ungari au mers şi mai departe, invitând membrii SzNT să participe, în cadru festiv, la o şedinţă a Parlamentului Ungariei ce se va desfăşura la jumătatea lunii noiembrie a acestui an la Budapesta. Cu alte cuvinte, dacă în luna septembrie doar câţiva lideri ai SzNT au fost primiţi oficial de autorităţi, acum o delegaţie mult mai mare a organizaţiei urmează să fie primită, cu onoruri, în parlamentul de la Budapesta.

Nu ştiu care este părerea autorităţilor de la Bucureşti dar, la o primă vedere, sprijinirea oficială a unei organizaţii neprietenoasă la adresa României nu se prea încadrează în normalitatea relaţilor româno-ungare. Sau acestea sunt bune ş foarte bune doar în domeniul economic, urmând ca în cel al drepturilor şi libertăţilor minorităţilor să fie declanşate lupte „sub centură”? Doar viitorul va putea să răspundă acestei întrebări…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5