Revoluţionarii sunt cu „acte în regulă”

Noile „Certificate de Revoluţionar” au fost înmânate

Aşa cum am semnalat în ziarul de sâmbătă-duminică, din 10-11.10.2009, o acţiune importantă în viaţa revoluţionarilor a avut loc vineri, 09.10.2009, în sala de şedinţe a Primăriei Bistriţa, când au fost înmânate noile „Certificate de Revoluţionar”, eliberate conform Legii 341/2004, celor 20 de persoane din judeţul nostru, care s-au remarcat în desfăşurarea evenimentelor revoluţionare în perioada 16-25 decembrie 1989 din România şi 4 certificate pentru urmaşii eroilor martiri.

La această importantă activitate au fost prezenţi d-nul Ionel Josef – preşedintele „Organizaţiei Luptătorilor pentru Cinstirea Eroilor Martiri din 16-22 Decembrie 1989”, care a sprijinit foarte mult „Asociaţia 22 Decembrie 1989” din Bistriţa în vederea obţinerii noilor certificate, d-nul George Avram, viceprimar al municipiului Bistriţa şi preşedintele „Asociaţiei 22 Decembrie 1989” din Bistriţa, revoluţionari, reprezentanţi ai mass-mediei, alţi invitaţi.

Cei prezenţi au fost onoraţi şi de participarea d-nului ing. Ovidiu Teodor Creţu, primarul Bistriţei şi gazda activităţii, precum şi de invitaţii: d-nul Vasile Duda – istoric şi d-nul prof. Dănuţ Archiudean.

Într-o atmosferă demnă, sensibilă şi deosebită, activitatea a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României, după care d-nul George Avram – preşedintele „Asociaţiei 22 Decembrie 1989” Bistriţa, a precizat că dosarele pentru schimbarea certificatelor au fost depuse în anul 2004 şi, după 5 ani, acestea au fost aprobate de către Comisia guvernamentală.

Cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în cinstea revoluţionarilor bistriţeni care au decedat în anii de după Revoluţie.

În cuvântul domnului prof. Dănuţ Archiudean s-a subliniat importanţa manifestărilor din Bistriţa şi din alte localităţi ale judeţului, toate acestea, împreună cu manifestările din alte zone ale ţării au determinat presiuni la forurile politice centrale şi judeţene pentru schimbarea regimului politic şi atingerea obiectivelor revoluţiei.

Faptul că la Bistriţa şi în alte localităţi ale judeţului nu s-a tras, nu au existat morţi şi răniţi, nu înseamnă că evenimentele de la noi nu au fost de cea mai mare importanţă, ba dimpotrivă, se consideră că manifestarea populară a fost ţinută sub control, că liderii revoluţiei bistriţene au ştiut să se impună maselor populare, evitându-se astfel pierderi de vieţi omeneşti.

Istoricul Vasile Duda a precizat că „fenomenul din Decembrie 1989 a produs o schimbare profundă în societatea românească, deci, a existat o Revoluţie, iar mulţi dintre participanţi pot fi consideraţi ca eroi anonimi”.

Benţa Ioan – primul preşedinte al „Asociaţiei 22 Decembrie 1989”, a reamintit celor prezenţi câteva secvenţe din zilele de 22-25 decembrie 1989, precizând faptul că Bistriţa se clasifică printre primele 10 oraşe din ţară cu activitate revoluţionară activă.

Domnul Ovidiu Frenţ, fost subprefect, a reamintit celor prezenţi faptul că în timpul Revoluţiei de la Timişoara se afla în Centrul Universitar bănăţean, fapte ce l-au marcat puternic în desfăşurarea evenimentelor de la Bistriţa din zilele de 22-25 decembrie şi mai târziu.

După înmânarea „Certificatelor de Revoluţionar” de către d-nul Ionel Josef, celor 17 conjudeţeni, a luat cuvântul d-nul Ovidiu Teodor Creţu, primarul municipiului Bistriţa, care a adus mulţumiri luptătorilor care s-au evidenţiat, cu fapte deosebite, în zilele de 22-25 Decembrie 1989, apreciind curajul acestora, dăruirea pentru materializarea obiectivelor Revoluţiei din Decembrie 1989.

Le urăm sănătate şi viaţă lungă celor care s-au implicat în Revoluţie, acţiunea încheindu-se cu o poză de grup, pentru a imortaliza momentul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5