Parlamentul European solicită statelor membre elaborarea de politici pentru femeile imigrante

Norica Nicolai: Nu facem decât să tragem semnale de alarmă asupra unor realităţi existente de foarte multă vreme

Parlamentul European solicită statelor membre adoptarea unor politici care să garanteze că lucrătorii imigranţi beneficiază de toate drepturile fundamentale, inclusiv de dreptul la asistenţă medicală, la condiţii echitabile de muncă, la educaţie şi formare, la integritate fizică şi morală şi la egalitate în faţa legii.

Deputaţii europeni au solicitat, la Strasbourg, statelor membre să revizuiască politicile şi practicile naţionale pentru a pune un accent mai mare pe practicile de recrutare, pe accesul la informaţii şi pe protecţia drepturilor omului şi să-i încurajeze pe lucrătorii nedeclaraţi să denunţe condiţiile de muncă abuzive.

Sunt doar câteva dintre prevederile raportului Pérez referitor la condiţiile de muncă ale femeilor din sectorul serviciilor, document care evidenţiază inegalitatea de gen în domeniul serviciilor şi care a fost votat astăzi către legislativul european.

Am votat pentru acest raport fiindcă mi se pare una dintre radiografiile serioase ale unei inegalităţi de gen care există pe piaţa muncii şi în mod specific pe piaţa serviciilor”, a arătat eurodeputata liberală Norica Nicolai, care activează ca membru în Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen a PE.

Norica Nicolai a invocat statisticile ce arată că cele mai multe dintre profesiile considerate accesibile tuturor în piaţa muncii sunt ocupate de femei, în general cele cu o joasă calificare, atrăgând atenţia asupra pericolul unui anumit tip de pauperizare a acestora în piaţa muncii. Un alt aspect la fel de important pentru legislativul european este nevoia de preocupare din partea Statelor europene cu privire la situaţia lucrătoarelor imigrante şi nedeclarate din sectorul serviciilor. Sunt vizate femeile angajate în cadrul gospodăriilor private, dintre care majoritatea lucrează fără contract, într-un loc de muncă precar în domeniul serviciilor la domiciliu şi în condiţii de muncă necorespunzătoare, cu salarii semnificativ mai mici decât salariile lucrătorilor declaraţi. Această problemă este extrem de importantă pentru România, care are un număr semnificativ de femei ce lucrează ca şi badante (n.r. - termenul ,,badante” este folosit pentru a indica persoanele care asigură asistenţă şi ajutor bătrânilor, adulţilor sau minorilor) în Italia.

Norica Nicolai a mai adăugat, de asemenea, că diferenţele salariale care persistă în domeniul serviciilor sunt absolut semnificative, atrăgând atenţia asupra acestui aspect extrem de important.

,,Cert este însă că dincolo de aceste constatări, soluţiile preconizate în Raport, cât şi în opţiunile Comisiei, nu sunt genul care să dea un răspuns clar la soluţionarea acestei probleme şi cred că, adoptând aceste rapoarte, nu facem decât să tragem semnale de alarmă asupra unor realităţi existente de foarte multă vreme, ceea ce poate pune în dificultate atât abordarea noastră cât şi a Comisiei în materie”, a conchis Norica Nicolai.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5