Intervenţii în şedinţa plenară de la Strasbourg

Norica Nicolai: Prin dezbaterea din PE s-a câştigat o mare bătălie în faţa autorităţilor europene

Subiect: Situaţia politică din România

12 septembrie 2012

     Norica Nicolai, europarlamentar, lidera delegaţiei româneşti a PNL în PE: Domnule preşedinte, doamnă Reding, eu nu am să consider dezbaterea de astăzi  o dezbatere pe România, ci am să o consider o dezbatere despre starea Uniunii şi democraţiei în Uniunea Europeană. Despre asta este vorba, doamnă Reding. Este vorba despre principiile şi valorile pe care dumneavoastră le-aţi reamintit, pe care românii, şi nu numai politicienii români, le respectă şi aş dori să vă reamintesc una dintre obligaţiile fundamentale ale membrilor UE şi ale cetăţenilor ei: obligaţia de a apăra democraţia, diversitatea culturală şi organizarea puterilor publice a statelor membre la nivel naţional.

     Aţi putea să îmi spuneţi, doamnă Reding, în mod concret care procedurile de suspendare a preşedintelui, prevăzute în Constituţia statului român, care au fost încălcate? Pentru că decizia Curţii Constituţionale spune foarte clar că procedurile constituţionale în acest proces au fost respectate şi Curtea Constituţională a României a validat procedura constituţională. Mai mult, poporul a validat această măsură prin 7,4 milioane de oameni care au votat pentru demiterea unui preşedinte.

     Sigur, doamna Reding, în UE poate popoarele nu contează pentru unii dintre dumneavoastră, dar poate, pentru marea majoritatea care stăm în această sală, contează, doamna Reding.

     Aş dori să vă reamintesc ceea ce spunea Jean Monnet: ,,Nu veţi reuşi să faceţi mai multă Europă dacă veţi coaliza statele, ci ar trebui să facem mai multă Europă unind oamenii”.

Ceea ce s-a întâmplat în această vară, intervenţia dumneavoastră brutală în proceduri constituţionale legitime şi legale în statul român n-a făcut decât să dezbine oamenii.

     Doamnă Reding, ca liberală sunt pentru mai multă Europa, susţin o Europă a diversităţii, sunt convinsă că împreună vom fi mai puternici. Dar vom fi mai puternici printr-un partizanat politic manifest. Nu vom fi niciodată mai puternici dacă ne privilegiem ideologiile şi familiile politice.

     Vom fi mai puternici atunci când vom şti ce înseamnă diversitate culturală, atunci când vom cunoaşte ceva despre ţările pe care le judecăm, când le vom respecta tradiţiile şi mai ales, când vom respecta principiile fundamentale ale UE.

Norica Nicolai: Prin dezbaterea din PE s-a câştigat o mare bătălie în faţa autorităţilor europene

     Europarlamentarul PNL, Norica Nicolai a declarat, că prin dezbaterea din Parlamentul European s-a câştigat “o mare bătălie” în faţa autorităţilor de la Bruxelles, care în opinia ei “au nesocotit” voinţa cetăţenilor români, scrie adevarul.ro

     ,,A fost o onoare să vorbesc în plenul Parlamentului European, pentru poporul român. Nu pentru USL, nu pentru PNL, nici măcar împotriva PDL. După părerea mea, am câştigat prin această dezbatere o mare bătălie în faţa autorităţilor de la Bruxelles, care au nesocotit voinţa cetăţenilor români”, a susţinut ea pe pagina sa de socializare.

     Potrivit adevarul.ro, europarlamentarul PNL, Norica Nicolai,  a precizat că ,,deplânge” faptul că ceea ce s-a întâmplat la Strasbourg, ,,s-a întâmplat la solicitarea PDL, care a sperat că dezbaterea va fi o binecuvântare pentru regimul Băsescu”.

     ,,Deplâng faptul că ceea ce s-a întâmplat azi la Strasbourg s-a întâmplat la solicitarea PDL, care a sperat că dezbaterea va fi o susţinere şi o binecuvântare din partea unor comisari europeni pentru regimul Băsescu. Din păcate pentru ei, nu a fost aşa, pentru că cele mai multe dintre discursurile de astăzi au reproşat celor doi comisari faptul că, prin atitudinea pe care au adoptat-o faţă de România, şi-au depăşit competenţele stabilite de Codul de Conduită al Comisarilor”, a comentat europarlamentarul.

     Ea a mai spus că răspunsul lui Viviane Reding de la finalul dezbaterii, potrivit căreia trebuie să se aplice un standard de monitorizare comun pentru statele membre, constituie o ,,acceptare clară” din partea Comisarului European pe Justiţie că a făcut ,,o greşeală”.

     ,,Implicit, prin anunţarea deciziei de a implementa un mecanism intermediar de monitorizare a criteriilor de la Copenhaga pentru toate statele membre, doamna Reding a acceptat că funcţionarea MCV pentru România este discriminatorie”, a conchis Norica Nicolai.

Carmen Bulz

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5