Peste 1.000 de bistriţeni aşteaptă de la începutul anului să devină pensionari

Noua legislaţie îi ţine în şah

Dosarele depuse după 1 ianuarie nu pot fi prelucrate pentru că nu au apărut normele de aplicare a noii legi a pensiilor. Procesul de stabilire a drepturilor de pensie în baza noii legislaţii ţine în şah peste 1.000 de bistriţeni. Lipsa normelor metodologice pentru Legea 263/2010 îngreunează activitatea Casei Judeţene de Pensii (CJP).

Directorul executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii, Terente Ciui, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că de la începutul anului şi până în prezent, instituţia a primit peste 1.000 de dosare pentru obţinerea dreptului de pensie.

Potrivit acestuia, oamenii şi-au pierdut răbdarea să mai aştepte, şi au depus pe adresa CJP, plângeri în acest sens.

,,Ar trebui amânată aplicarea noii legi a pensiilor cu 1 aprilie 2011, până la apariţia normelor metodologice. În mod normal avem la dispoziţie 45 de zile pentru soluţionarea unei cereri din momentul primirii acesteia. Odată ce vom avea normele şi sistemul informatic necesar, vom procesa cererile”, a spus Terente Ciui.

Noua lege privind sistemul unitar de pensii a intrat in vigoare la începutul acestui an. Printre cele mai importante modificări aduse de noua legislaţie este şi aceea ca vârsta standard de pensionare la femei va creşte până în anul 2030 la 63 de ani, în timp ce bărbaţii vor putea ieşi la pensie la 65 de ani.

Pensia anticipată şi anticipată parţial se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mult decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5