,,CUM SĂ NE FERIM DE INFRACTORI!”

NU FIŢI VICTIMELE ESCROCILOR!

Inventivitatea hoţilor şi specularea dorinţei de îmbogăţire rapidă specifică românilor face victime din ce in ce mai des şi în zona judeţului nostru. Deşi apelurile preventive repetate ale poliţiştilor ar fi trebuit să pună în gardă cetăţenii, aceştia dau în continuare câştig de cauză escrocilor.

Astfel, la data de 27 iulie a.c. Poliţia Municipiului Bistriţa a fost sesizată telefonic prin apelul S.N.A.U. 112 de două persoane în vârstă de 84 respectiv 87 ani din municipiul Bistriţa cu privire la faptul că au fost înşelaţi de autori necunoscuţi.

Victimele înşelăciunii au fost abordate dimineaţa pe stradă de către persoane care se recomandă a fi de cetăţenie străină, de obicei un bărbat însoţit de o femeie. Aceştia solicită informaţii despre un spital întrucât un cunoscut de-al lor a suferit un accident şi se află internat acolo. Victimele, după ce oferă informaţii, sunt invitate în autoturismul necunoscuţilor cu numere de înmatriculare străine, pentru a le arăta unde se află exact spitalul. Ajunşi aici, autorii necunoscuţi, după ce îşi crează imaginea unor oameni de afaceri cu bani şi după un scenariu bune pus la punct, câştigă încrederea victimei şi o determină să îi conducă în locuinţa ei. Ajunşi acasă la victimă, escrocii îi solicită acesteia un împrumut bănesc de valoare pentru a putea plăti la spital, iar până la întoarcerea lor propun ca şi garanţie lăsarea unei borsete asigurate cu lacăt în care spun că se află valori mari (aur sau valută)- evident fictive.

După aceasta, victimele aşteaptă câteva ore întoarcerea autorilor şi foarte târziu sesizează organele de poliţie despre cele întâmplate.

În gestionarea acestor fapte poliţia are o poziţie delicată deoarece ele sunt sesizate târziu de victime, autorii sunt foarte greu de depistat (deoarece nu sunt reţinute semnalmente)şi prejudiciul este aproape imposibil de recuperat.

ATENŢIE:

- poliţia suspectează că grupul infracţional este de naţionalitate slovacă; deşi din grup fac parte mai multe persoane, acţionează de obicei numai 2 sau 3 persoane;

- întotdeauna este prezentă şi o femeie, pentru a da veridicitate poveştii şi a înduioşa victima;

- folosesc diverse versiuni ale poveştii pentru a pătrunde în casa victimei;

- infractorii sunt îmbrăcaţi decent şi lasă impresia de bunăstare;

RECOMANDĂRI:

Vă recomandăm să fiţi prudenţi în orice relaţii cu persoane străine. Fiţi selectivi cu persoanele pe care le lăsaţi să vă intre în casă şi solicitaţi întotdeauna nişte acte de identitate. Dacă vă cer ajutor, îndrumaţi-i spre instituţiile abilitate în a-i ajuta oficial, sau solicitaţi serviciile poliţiei în cazul în care vi se pare neverosimilă povestea lor.

Vă reamintim că numărul 112 este apel netaxabil

NU UITAŢI! Vigilenţa dumneavoastră poate fi salvatoare !

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii

Inspector de poliţie Mihaela Moldovan, sociolog

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5