Nume bistriţene, într-un spectacol de zile mari, pe scena Casei Universitarilor Cluj

Rapsozi, ceterași vestiți și îndrăgiți interpreți de ieri și de azi, vor urca joi, 23 martie 2017, de la ora 18:00, pe scena Casei Universitarilor - „Auditorium Maximum” a Universității Babeș-Bolyai, într-un spectacol de zile mari, dedicat muzicii tradiționale românești.
Intitulat Flori de Primăvară, evenimentul este oferit de Orchestra Profesionistă Cununa Transilvană, dirijată de bistriţeanul nostru, prof. Ovidiu Barteș, și pune în valoare horile și cântecele populare autentice. Vor cânta rapsozii vocali clujeni Lina Hădărean și Traian Balcău din Ceanu Mare, împreună cu rapsodul instrumentist Iuliu Rostaș din Cășeiu. Acestora li se vor alătura renumiții ceterași Liviu Bugnar și Alexandru Țurcă. De asemenea, vor evolua în fața publicului tinerii instrumentiști, studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la modulul instrument popular tradițional, coordonat de profesorul Ovidiu Barteș: Cristina Cosma, Marina Vengher, Vasile Sima, Alin Mureșan și Răzvan Sabadîș.
Pe scenă vor urca și studenții de la modulul de muzică vocală tradițională din cadrul academiei clujene, coordonat de prof. univ. dr. Ioan Bocșa și lect. univ. dr. Alina Stan: Loredana Călin, Daria Gâdea, Mihail Cetean, Denisa Drețcanu, Camelia Cherecheș, Ana-Maria Tomoiagă și bistriţeanca Ana Maria Marti, care fac parte și din Ansamblul de Muzică Tradițională Românească „Icoane“.
Vor încânta asistenţa cu repertoriul şi calităţile vocale și interpreții de muzică populară, ce aparțin mai multor generații: Andreea Ciupe, Florian Roșan, Marinela Zegrean Istici și Maria Marcu.
Invitați speciali: Taraful lui Nonu din Soporu de Câmpie, instrumentiști din vatra satului care păstrează melodiile învățate din generație în generație și care îşi prelucrează singuri coardele instrumentelor.
Prezentarea va fi făcută de Ioana Breda Morar și de bistriţeanul Grigore Sâmboan.
"Cu ocazia venirii primăverii, vă invităm să luați parte la spectacolul nostru folcloric Intitulat "Flori de primăvară", spectacol inedit ce vă va prezenta trei ipostaze ale cântărețului și ceterașului din zilele noastre: cântărețul horitor și ceterașul de la țară, cântărețul și ceterașul fără studii muzicale de la oraș și cântărețul și ceterașul cu studii muzicale; fiecare cu repertoriul specific. Doresc prin acest spectacol să evidențiez o parte din studenții cursului meu de instrument popular (vioară) din cadrul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", alături de șapte studenți ai domnului prof. univ. dr. Ioan Bocșa. Vă așteptăm" este mesajul transmis de bistriţeanul Ovidiu Barteş.
Spectacolul de muzică tradițională românească Flori de Primăvară este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5