O afacere pentru viitor venită din antichitate : Colegiul Silvic „Transilvania“ din Năsăud crește legume bio într-un sistem integrat acvaponic

Sistemul integrat acvaponic este o aplicare modernă a unei vechi practice chinezești care a reușit să cultive și să crească legume  cu ajutorul excrementelor rezultate de la peşti. Mai mult, legumele cresc în apă, iar apa este recirculată, fiind purificată şi reintrodusă în sistem. Acest sistem reduce extrem de mult consumul de apă necesar creşterii plantelor. Cel puțin, asta spune proiectul.

Cel care a adus și implementat acest sistem integrat este inginerul Cristian Cosma, acum director al Colegiului Silvic ”Transilvania”  din ”Orașul Academicienilor”. El ne-a explicat că plantele cultivate sunt ajutate să crească de excrementele  provenite de la peşti, sistemul integrat acvaponic fiind o alternativă viabilă pentru cei din zonele defavorizate din punct de vedere climatic.

”  Plantele cultivate sunt ajutate să crească de excremente provenite de la peşti, sistemul integrat acvaponic fiind o alternativă viabilă pentru cei din zonele defavorizate din punct de vedere climatic. Cred că poate să fie o variant optimă pentru fermieri, pentru toți cei interesați de creșterea legumelor bio cu foarte multă economie la apă”, ne-a spus directorul Cristian Cosma.

Potrivit celor spuse de directorul Colegiului Silvic, școala pe care o conduce a scris un proiect prin intermediul căruia au accesat 10 mii de euro oferiți de guvernul elvețian. Cosma spune că sistemul a fost implementat în cadrul unității de învățământ pe care o conduce grație  Institutului  de Cercetare Horticolă din Bucureşti, care a pus la dispoziţie printr-un parteneriat cu guvernul Elveţiei şi sursa de finanţare, iar în acest proiect alături de liceul din Năsăud, în horă a mai intrat şi o unitate de învăţământ din Miercurea Ciuc, care însă nu l-a finalizat.   

O seră plină de legume și plante aromate

Pentru a vedea cum funcționează sistemul, Cristian Cosma și o parte din profesorii de la Colegiul Silvic ”Transilvania” au construit împreună cu elevii o miniseră în care au fost plantate salată, roșii, plante aromatice. Printre ele se numără inclusiv o plantă nouă, obţinută la un institut de cercetare din Buzău, o combinaţie între mentă şi salvie.    „Noi folosim plantele aromatice cultivate aici pentru ceaiuri, la cantina liceului. Salata va merge tot la cantină. Vrem să extindem această seră, pentru că elevii sunt extrem de curioşi şi interesaţi de procesul tehnologic. Planul este să diversificăm producţia şi să diseminăm informaţia. Vreau să vă mai spun că pentru creşterea legumelor în sera şcolii nu folosim  niciun tip de chimicale, pentru că plantele şi iau nutrienţii de la peşti, iar faptul că cresc într-o seră le fereşte de dăunători şi boli”, a explicat Cristian Cosma.

Zeci de pești  din China lucrează pentru seră

100  de pești lucrează pentru plantele din miniseră și, a cărei construcție a costat exact 6.000 de lei: ” Am folosit  materiale comune. S-au folosit bolţari din ciment, plăci din lemn şi granule de argilă specială. Sub acest substrat plutitor se găsesc rădăcinile care stau în apă. Rădăcinile stau suspendate şi îşi iau nutrienţii din apa aceasta care vine de la peşti. Apa care pleacă de aici este purificată”, a mai precizat inițiatorul acestui proiect.

Este important de știut faptul că sistemul vine să rezolve şi alte probleme importante: "Reduce emisiile de dioxid de carbon. Reduce consumul de energie şi rezolvă problema alimentaţiei pe plan local.", a conchis directorul Colegiului Silvic, inginerul Cristian Cosma.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5