O altfel de zi, într-o altfel de şcoală, cu Marcel Lupşe

Prof. Natalia Mălinaş

Pe lângă talentul lor nativ artiştii par să aibă un limbaj al lor secret, limbaj neînţeles de noi muritorii de rând, limbaj pe care îl folosesc ca pe un altfel de mijloc de exprimare după vorbit şi scris.
Această altfel de exprimare am trăit-o, alături de echipa de proiect, la şcoală, o altfel de şcoală, acolo unde te simţi acasă, într-o sală de clasă, transformată în atelier de pictură pentru o săptămână. Acolo, elevii aplecaţi în faţa pânzelor proprii, cu mâinile pătate de culorile acrilice, prezintă cu dezinvoltura specifică copiilor, o altfel de atitudine, una pozitivă şi conştiincioasă faţă de propria-i muncă, faţă de propria-i operă, fiecare curios să simtă, să trăiască, să înţeleagă, să-i dea propriei lucrari, forma şi viaţă.
Am analizat cu atenţie fiecare mişcare, fiecare gest pe care îl face micul artist, copilul, pentru ca noi spectatorii să putem admira la sfârşitul creaţiei lor, frumosul din lumea fiecărei pânze pictate cu migală.
Actorii principali care au dat viaţă acestui mediu atât de placut pe care încercam să vi-l descriu sunt coordonatorii proiectului educativ implementat la nivel judeţean “Revelaţie estetica prin culoare, artă şi creaşie”, maestrul Marcel Lupşe, domnişoara director Neuc Maria Constanţa, doamna profesor de desen Virginia Vărărean, artiştii în devenire, cei 20 de elevi din cele doua şcoli partenere, Liceul de Arte “Corneliu Baba”, Liceul “Radu Petrescu” Prundu Bârgăului.
Cele doua şcoli se afla în anul III de implementare al acestui minunat proiect cultural artistic iar la finalul lucrărilor din cel de-al treilea an, noi echipa de proiect, ne laudam cu o nouă lucrare, intitulată “Floare” ,a maestrului Marcel Lupşe şi alte 18 pânze care îşi încântă privirea, opere ale micilor pictori. Toate pânzele vor intra în patrimoniul Liceului “Radu Petrescu” Prundu Bârgăului.
Vernisajul lucrarilor a avut loc în Cabinetul de muzică “Constantin Pavel” al Liceului “Radu Petrescu”.
La finalul activităţii elevii au fost răsplătiţi cu un scurt periplu de loisir la Lacul “Colibiţa” ocazie cu care le-a vorbit domnul inginer Constantin Toma coordonator al lucrarilor de amenajare a lacului. De acolo elevii au vizitat una dintre cele mai mari păstravarii din judeţ, Păstravaria “Şoimul” şi apoi au fost întâmpinaţi de domnul primar de la Bistriţa Bîrgăului Vasile Laba la centrul sitului de importantă comunitară ROESCI0051 Cuşma- sit Natura 2000 a carui custode este domnul inginer Dan Mihai Tacal şeful Ocolului Silvic Bistriţa Bîrgăului care le-a prezentat cu aceasta ocazie elevilor arealele protejate din sit.
Domnul inginer Dan Mihai Tacal ne-a asigurat de tot sprijinul şi credem că am câştigat în domnia sa un partener stabil în viitoarele acţiuni de implementare ale proiectului. Cheltuielile de masă şi transport au fost suportate de Asociaţia “Învierea” Susenii Bîrgăului, de primăria comunei Prundu Bîrgăului şi Bistriţa Bîrgăului, materialele de lucru fiind achizitionate de şcoala gazdă.
Fără îndoială ca nu toţi elevii în numar de 120 care beneficiază de acest proiect vor deveni pictori sau mari artişti, dar dacă vocaţia unora dintre ei va prinde aripi înspre o profesie atât de nobilă nu ne ramâne decât să mulţumim maestrului Marcel Lupşe. Mulţumim maestre!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5