O bistriţeancă, susţinută de Domnica Dologa, şi-a împlinit după 40 de ani visul: să cânte pe o scenă. Grigore Leşe: Pentru mine, Maria Curtuşan este vedeta numărul unu

„Pe la 18 ani am cântat la o nuntă şi mama s-a apucat de plâns şi a zis că acolo merg doar femeile de moravuri uşoare. Atât de mult m-a marcat de n-am mai putut să cânt. Mai târziu, am început să cânt la strană şi, încet, am reînceput să cânt. Toată lumea m-a îndemnat să vin la concursul Televiziunii Române. Vreau să sfătuiesc tinerii să nu aştepte atâţia ani. Pentru mine este un regret că nu am putut să-mi înving acel blocaj”, a declarat Maria Curtuşan, originară de pe Valea Ţibleşului, de la Târlişua.
Aceasta a impresionat juriul concursului „Vedete populară” cu doina „Deschide bade fereastra”, din repertoriul Miei Dan.
„Ce drăguţă sunteţi, mă bucur că aţi venit la noi. Din câte simţim, e chiar o bucurie că vă aflaţi pe această scenă”, a declarat Iuliana Tudor.
„În sfârşit am avut un glas. Femeia asta a venit aici, în studio, aşa cum spunea şi Nichita Stănescu, să cureţe câmpul ca să aibă loc să aterizeze îngerii. Într-o ţară plină de agresivitate, de ură, unde s-au terminat cărările sufleteşti dintre oameni, avem nevoie de un pansament. Dumneavoastră aţi pus pansamentul şi vă mulţumesc”, a declarat Grigore Leşe.
La rândul ei, Cornelia Rednic a fost profund emoţionată: „Nu pot să vă spun ce bucurie mare ne-aţi făcut venind aici. Sunteţi minunată, aşa de frumos cântă şi mama mea, curat, adevărat”.
„Noi avem nevoie de reperele acestea şi dumneavoastră sunteţi un reper pentru tineri. Vă mulţumesc că existaţi. Noi avem nevoie să ne păstrăm echilibraţi în această lume şi vă mulţumesc din tot sufletul” - Niculina Stoican.
Cunoscutul realizator al Televiziunii Române, Elise Stan: „Ne-aţi făcut o zi minunată. Sunteţi absolut minunată şi aţi dovedit că emisiunea noastră chiar are importanţa ei”.
În a doua probă, Maria Curtuşan a ales să fie în duet cu Domnica Dologa, pe care o apreciază pentru cântec, dar şi pentru respectul pe care-l arată faţă de tradiţii. Cântecul satiric „Bărbate, sufletul meu”a impresionat încă o dată juriul, Domnica Dologa, la rândul ei, declarându-se încântată că o sprijină pe Maria Curtuşan: „M-a impresionat foarte mult dragostea pentru cântecul de acolo de unde vine ea, din Târlişua, Bistriţa-Năsăud, pentru că dumneaei locuieşte acum la Orlaţi, Sibiu. Dragostea pentr tradiţie, cântec şi port m-a făcut să accept imediat să vin să o susţin”.
„Au fost fermecătoarele doamnele, iar cântecul a fost ales cu inteligenţă, cu un text simpatic. Mereu mă întreb cine sunt aceşti creatori de un talent inedit. Sunt oamenii satului care nu au avut şcoală, dar care ar fi putut deveni artişti pe marile scene ale lumii. Există inteligenţa artistică la nivel popular care iese la lumină cu ajutorul unor doamne superbe. Mi-a plăcut extrem de mult”, a spus Mircea Dinescu.
„Doamna Maria este o ţărancă adevărată din inima Ardealului, cu un râs molipsitor, absolut minunată, cu un moment foarte bine ales”, Elise Stan.
„Spiritul românesc este patentul nostru, îl putem răspândi oriunde, dar cu efort material. Din păcate, nu s-au făcut eforturi materiale şi investiţii în cultura tradiţională în România. Asemenea oameni ar trebui promovaţi mult mai mult”, a conchis Grigore Leşe, cel care a fost extras pe bileţel şi la proba a treia, în care Maria Curtuşan a fredonat cântecul „Cidrule de pe Iza” perfect.
La finalul ediţiei, acelaşi Grigore Leşe a declarat: „Pentru mine, Maria Curtuşan este vedeta numărul unu, o invit în finala acestui show, în recitalul pe care-l am eu. Eu am concerte în toată Europa şi o iau cu mine, să ducă vestea României în lume. Ne vedem în finală”.
„Prezenţa minunată”, după cum o numea Iuliana Tudor, a spus la final: „Am trăit o emoţie şi un sentiment dumnezeiesc, înălţător. Aş dori ca toţi oamenii să mă ia pe mine drept exemplu. Dacă eu la 59 de ani am reuşit să-mi îndeplinesc acest vis minunat, înseamnă că oricine poate să-şi împlinească visul şi să fie fericit”.
O felicităm şi noi pe Maria Curtuşan, dorindu-i mult succes pe mai departe. Prin apariţia domniei sale la Televiziunea Română a demonstrat, încă o dată, ce oameni frumoşi, promotori ai lăzii de zestre adevărate a dat judeţul nostru. Asemenea prezenţe rămân în memoria telespectatorilor.

Comentarii

02/11/20 20:14
viorica Gherasim

Absolut fantastica! Atatea emotii am avut vazand-o, ca mi-au dat lacrimile! Asa trebuie sa fie artistul care aduce pe scena cantecul si traditia populara, cu o voce curata si prestanta impecabila. Nimic fals, nimic fortat, totul clar si convingator. Felicitari! Felicitari si doamnei Domnica Dologa, amandoua s-au sincronizat, realizand un spectacol inedit.

03/11/20 14:49
Rus Augustin

Un renumit coregraf bistrițean afirma că, după părerea sa sunt 3 categorii de iubitori de folclor, cea mai bună este formată din acei care ascultă cu plăcere melodiile populare, știu să cânte și să joace, a două, care ascultă și pot să joace, a treia care ascultă cu plăcere, nu știu însă nici să joace nici să cânte. Eu mă situez în categoria a treia, am rămas profund împresionat de prestația doamnei Maria Curtușan, m-au năpădit lacrimile, am avut un sentiment de mulțumire că mai există asemenea valori nepuse încă în valoare, dar vorba lui Nenea Iancu „nu e timpul pierdut !”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5