O carte demnă de o teză de doctorat

În Bistriţa trăieşte şi munceşte profesorul preot Nicolae Feier, de la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (de la Coroana) şi prin activitatea domniei sale şi-a câştigat respectul şi ataşamentul multor enoriaşi ai Bisericii Ortodoxe.

Datorită lui s-a aprofundat activitatea cuviosului ierarh Pahomie de la Gledin şi tot datorită cercetărilor lui s-a stabilit importanţa luptei pentru credinţa ortodoxă a de curând numiţilor sfinţi ai regiunii noastre.

De curând a apărut cartea: Bessii, Pileaţii Daci sau Tarabostesii, Ed. Karuna, 2010, a susnumitului cercetător ştiinţific. A cercetat istoria antică, a descoperit prin muncă intensă şi riguros ştiinţifică date noi referitoare la strămoşii noştri, Tracii, presupune mii de nopţi nedormite, în cercetarea documentelor vechi. O asemenea muncă o întreprinde foarte rar un istoric şi un om de ştiinţă. Chiar şi atunci când toată munca lui e axată doar pe aceste cercetări.

Constatăm însă că preotul profesor Feier nu poate să-şi permită să stea ore întregi în biblioteci, el este în primul rând vindecător de suflete şi sprijinitor al activităţii bisericeşti în întregime, apoi este şi profesor de religie şi ţine şi prelegeri la Televiziunea Bistriţa.

În asemenea condiţii, să scrii o carte de deosebită importanţă istorică presupune un efort adesea epuizant. Ştiu aceasta, pentru că şi eu mi-am scris lucrarea de doctorat în Germania în condiţii de activitate pentru traiul zilnic la o editură ştiinţifică, iar pentru lucrare foloseam doar timpul meu liber. Efortul este atât de mare, încât îl poate aprecia doar cineva care trăieşte asemenea viaţă.

Dacă regretatul dr. Constantin Drăgan, care a scris cartea: „Noi Tracii” ar mai trăi, sunt sigură că l-ar aprecia în mod deosebit pe prof. preot. Feier, mai ales că el aduce şi date Noi, nescrise de alt cercetător al tracologiei.

Cartea e scrisă pe înţelesul tuturor, un fapt deosebit de lăudabil pentru că ştiinţa poate fi înţeleasă doar dacă o prezinţi în termeni simpli, pe înţelesul tuturor, mai ales al acelora care cunosc prea puţin domeniul din care face parte.

Ca lingvistă, am fost deosebit de impresionată să aflu din această carte că tracul Dionisie este părintele gramaticii (cf. p.33).

Cartea cuprinde atâtea informaţii necunoscute chiar de specialiştii istorici, încât poate fi declarată o teză de doctorat în conformitate cu toate cerinţele.

Să sperăm că profesorul preot Nicolae Feier va înainta-o în acest scop. Nu este dornic de laude şi mărire, ştiu asta, dar o apreciere justă a muncii lui foarte îndelungate este o recunoaştere de care fiecare om are nevoie, după asemenea efort.

Îi doresc mult succes şi recunoaşterea cinstită şi meritată a muncii lui.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5