O casă ţărănească din Târlişua, transformată în Muzeul Liviu Rebreanu

Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa, Alexandru Câţcăuan, îşi doreşte amenajarea unui muzeu care să poarte numele lui Liviu Rebreanu, marele scriitor al plaiurilor noastre, ce s-a născut la Târlişua, într-o noapte în care ploua cu stele. Deşi a părăsit locul de naştere la o vârstă fragedă, nemaiamintindu-şi nimic de aici, în scrierile lui, Liviu Rebreanu pomenea mereu de Târlişua şi de faptul că îşi doreşte într-o zi să revină aici. Nu a mai apucat să facă acest lucru, însă, în semn de recunoştinţă pentru tot ceea ce a făcut pentru aceste locuri, prin purtarea numelui localităţii naşterii peste tot unde paşii l-au purtat, comunitatea doreşte să-l readucă acasă pe Liviu Rebreanu printr-un muzeu.
Alexandru Câţcăuan spune că cel mai bun loc ar fi o gospodărie tradiţională ce se află aproape de centrul localităţii, la şosea, veche de peste 100 de ani şi care poate oglindi perfect casa în care se năştea Rebreanu. „Am discutat şi cu autorităţile locale, nu ne trebuie muzee ridicate de la zero, din betoane şi inox, ne trebuie o gospodărie la fel ca în anii în care venea Rebreanu pe lume. Casa se află, iar familia am înţeles că doreşte să ne-o doneze, rămâne doar să se facă actele”, ne-a declarat Alexandru Câţcăuan.
Va fi un muzeu în care se va afla şi certificatul de naştere al scriitorului, dar şi obiecte tradiţionale din localităţile de sub poalele Ţibleşului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5