O edificatoare expoziţie de covoare armeneşti deschisă la Complexul Muzeal B-N

Un eveniment de mare sensibilitate în viaţa armenilor de pe meleagurile judeţului şi nu numai s-a derulat la Complexul Muzeal BN care, în colaborare cu Uniunea Armenilor, Filiala Cluj-Napoca şi Parohia Armeano-Catolică din Gherla au organizat şi au reuşit să expună frumoase şi autentice covoare armeneşti şi alte podoabe specifice, în cadrul unei expoziţii denumită „Meşteşugurile armenilor din Transilvania. Expoziţie de covoare armeneşti”.
În cadrul vernisajului deosebitului eveniment, bistriţenii şi cei prezenţi ca invitaţi au descoperit o parte din cultura şi civilizaţia armenilor, în Bistriţa a existat o comunitate importantă a armenilor, care a convieţuit alături de populaţia săsească timp de aproximativ patru decenii, în vechea cetate a Bistriţei şi care armeni au fost siliţi să plece în 48 de ore deoarece un membru al comunităţii a murit de holeră, fiind învinuiţi că au adus această cruntă boală.
Coincidenţa face că pe strada unde se află Complexul Muzeal BN, la sfârşitul secolului al XVII-lea, comunitatea armenească s-a stabilit aici, iar strada se numea Holzgasse.
Au vorbit, cu argumente şi exemplificări, despre istoricul armenilor în judeţ şi în Bistriţa, inclusiv despre valoarea exponatelor din expoziţie, reprezentantul comunităţii armeneşti, directorul Muzeului Bistriţa – dr. Cornel Gaiu, managerul Complexului Muzeal BN – drd. Alexandru Gavrilaş etc.
În cadrul secţiei de etnografie a Complexului Muzeal BN pot fi admirate piese armeneşti valoroase, constând în covoare armeneşti, obiecte bisericeşti, veşminte preoţeşti din secolul al XVII-lea, broderii cu fir de aur şi argint din secolele al XVIII-XIX-lea, costume tradiţionale armeneşti transilvănene, inclusiv veţi descoperi alfabetul armean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5