Maialul năsăudean

O ediţie de nota zece plus!

Tradiţionala manifestare a elevilor năsăudeni, a cărui primă ediţie s-a desfăşurat în 1876, adică acum 134 de ani, anul acesta a fost una deosebită. Cu toate că exista ameninţarea de ploaie, pe cer agitându-se nori destul de înfricoşători, aceştia s-au risipit ca la o comandă imediat ce a început parada portului popular pe străzile oraşului Năsăud, la care au luat parte toţi elevii şcolilor, chiar şi preşcolarii în minunatele costume populare.

Organizat de Colegiul Naţional „George Coşbuc”, în colaborare cu celelalte unităţi de învăţământ ale urbei, sprijinit serios de Consiliul Local şi Primăria oraşului Năsăud, Maiaul elevilor năsăudeni a demarat, ca în fiecare an, cu parada portului popular, cu o participare impresionantă, atât numeric, cât şi a costumelor populare.. „Maialiştii” au pornit din curtea colegiului năsăudean, în frunte cu Fanfara Garnizoanei militare din Bistriţa, străbătând aproape tot Bulevardul Grănicerilor, în aplauzele privitorilor. Pe traseu, au dat scurte reprezentaţii, apoi s-au oprit la Primărie, în faţa autorităţilor unde, fanfara, căluşarii mici şi mari, dansatorii de la „Romana”, membrii ansamblurilor „Someşana” şi „Silvana” au oferit un spectacol extraordinar smulgând ropote de aplauze binemeritate.

Apoi, spectacolul a continuat pe scena amenajată lângă Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” unde, în deschiderea spectacolului, au fost acordate premiile pentru cele mai frumoase costume populare, urmată de premierea celor aproape 140 de elevi, câştigători ale primelor locuri la întrecerile sportive, olimpiadele şi concursurile şcolare. O demonstraţie deosebită au oferit karatiştii năsăudeni pe scena maialului, iar în paralel desfăşurându-se concursul judeţean de karting, pe un traseu amenajat în Piaţa Unirii.

Un amplu spectacol susţinut de formaţiile elevilor de la Şcoala Generală „Mihai Eminescu” sub bagheta prof. Ioan Talpoş, a Grupului Şcolar Silvic, Grupului Şcolar Economic – prof. Ecaterina Raţiu, C. N. „George Coşbuc”, - prof. Ioan Seni, prof. Cristina Mîti, prof. Dariu Cones, Şcoala de Aplicaţie – instit. Dochiţa Moldovan, urmaţi de elevii Şcolii Generale „Iacob şi Ioachim Mureşanu” Rebrişoara, prof. Podobea Doruţ şi ai Şcolii din Rebra.

Spectacolul oferit de ansamblul folcloric „Dor Bucovinean” din Dorna Candrenilor a încheiat manifestările de Maialul elevilor năsăudeni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5