O excursie în Parcul Naţional Călimani

Aţi auzit de Parcul Naţional Călimani? Care sunt judeţele cuprinse în Parcul Naţional Călimani? Care este cel mai înalt vârf din Parcul Naţional Călimani? Aşa a debutat conferinţa de presă de la Bistriţa Bârgăului…cu nişte chestionare împărţite de ,,profesorul” Paul Mureşan , voluntar Asociaţia Tăşuleasa Social.  Subiectul: proiectul „Îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară din Parcul Naţional Călimani”. Subiecţi: elevii clasei a VI-a de la Şcoala Generală din comuna Bistriţa Bârgăului şi jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă. Şi uite aşa cu ajutorul lui Paul, al echipei de proiect ne-am întors, din nou, la şcoală, ne-am întors în natură şi am redescoperit Parcul Naţional Călimani.

Ştiaţi că…Situl Călimani Gurghiu este unul dintre cele mai mari componente ale reţelei europene de arii protejate Natura 2000 din România. Situl cuprinde o serie de arii naturale protejate, cum ar fi Rezervaţia Ştiinţifică Jnepeniş cu Pinus Cembra, mai multe rezervaţii naturale, Parcul Naţional Călimani, Parcul Natural Defileul Mureşului Natural. Ştiaţi că pădurea de molid şi zâmbru din Parcul Naţional Călimani se bucură de cel mai înalt grad de protecţie, fiind declarat rezervaţie ştiinţifică încă din 1971. În acest loc sunt interzise activităţile turistice şi de exploatarea resurselor naturale. Poate fi vizitată doar în scop ştiinţific şi educativ…şi multe alte lucruri interesante, prezentate într-un mod viu, colorat,s într-un ghid tematic.

Povestea a început în 2011…

Proiectul a demarat în octombrie 2011, are o durată de 27 luni, este implementat de Asociaţia Tășuleasa Social şi are ca obiectiv revizuirea planului de management actual al Parcului Naţional Călimani, în ceea ce priveşte măsurile speciale de conservare care se impun pentru speciile şi habitatele de importanţă comunitară aflate pe suprafaţa acestuia.

Potrivit managerului de proiect, Alexandru Toniuc, în perioada martie – septembrie 2013, Asociaţia Tăşuleasa Social a desfăşurat activităţile de informare şi conştientizare în cele patru judeţe aflate pe raza Parcului Naţional Călimani în rândul comunităţilor locale din localităţile limitrofe parcului naţional precum şi la nivelul unităţilor de învăţământ. Un număr de peste 10.000 beneficiari direcţi au fost informaţi cu privire la elementele valoroase de floră şi faună de interes comunitar/naţional, regimul ariilor protejate şi modalităţile de dezvoltare durabilă a economiei locale.

,,Astfel în perioada martie – mai 2013 au fost organizate întâlniri cu elevii din 31 de unităţi de învăţământ (24 şcoli generale şi 7 licee) din zona proiectului. Membrii echipei de implementare a proiectului au prezentat materiale multimedia referitoare la conservarea speciilor şi habitatelor de interes naţional/comunitar, şi au dezbătut cu elevii prezenţi aspecte privind protecţia mediului şi comportamentul vizitatorilor în cadrul ariei protejate”, a spus Alexandru Toniuc.

,,Lumea văzută de pe un vârf de munte este desprinsă din poveste!”

Din relatările lui Paul Mureşan, în urma activităţii desfăşurate, câte 30 de elevi din fiecare şcoală au fost selectaţi şi invitaţi la sesiunile de informare – conştientizare din teren.

,,În perioada iunie – iulie 2013 au fost organizate 31 de vizite în Parcul Naţional Călimani la care au participat 935 de elevi şi 61 de profesori din şcolile implicate în proiect. Pe un traseu tematic montan care a ajuns până la cabana meteorologică Retitiş (care se găseşte la 2.022 m), elevii participanţi au avut şansa de a înţelege mai bine care sunt elementele valoroase de floră şi faună de interes comunitar/naţional din situl Natura 2000, prin întărirea legăturii între noţiunile însuşite în cadrul sesiunilor de informare/comunicare organizate în proiect, orele de biologie, activitatea extracurriculară, şi elementele de biodiversitate observate în teren”, a menţionat Paul Mureşan.

,,Îmi plac oamenii curioşi”…

Locuitorii comunităţilor locale din localităţile limitrofe Parcului Naţional Călimani au fost de asemenea implicaţi în activităţile proiectului, ne-a spus Claudiu Câmpan, membru în echipa de proiect.

,,În perioada aprilie – mai 2013, au fost organizate 22 de caravane de informare şi conştientizare a comunităţilor locale şi vizitatorilor ariei protejate. În cadrul unor evenimente publice desfăşurate în centrul localităţilor din zona parcului naţional, peste 3100 de vizitatori au avut ocazia de a asista la prezentările susţinute de reprezentanţii asociaţiei şi ai Parcului Naţional Călimani primind distribuiri de pliante şi filme informative”, a precizat Claudiu Câmpan.

Povestea se va încheia în ianuarie 2014…

,,În prezent, în cadrul proiectului se desfăşoară studiile de inventariere şi evaluare a stării de conservare a speciilor şi habitatelor şi are loc cartarea şi colectarea de date GIS în vederea elaborării bazei de date şi a hărţii GIS, activităţi care se vor finaliza în cursul lunii ianuarie 2014 cu formularea recomandărilor de management, şi a planurilor de monitorizare şi management pentru Parcul Național Călimani”, a subliniat Dan Grigoroaea, ranger Parcul Naţional Călimani.

,,Suntem practic la finalul activităţilor de informare şi conştientizare. Proiectul trebuie să se finalizeze în cursul lunii ianuarie 2014. Indicatorul este aprobarea acestui plan de management revizuit de către minister. Vom avea acest plan revizuit la mijlocul lunii ianuarie”, a concluzionat Alexandru Toniuc.

Proiectul ,,Îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară din Parcul Naţional Călimani” este derulat de Asociaţia Tăşuleasa Social în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu şi este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului: 4.520.471 lei cu TVA inclus.

,,Dragă prietene, acum tu nu mai eşti elevul nostru. Ai făcut faţă unei călătorii lungi. Avem speranţa că acest drum prin natură te-a făcut să te gândeşti şi la noi, mici şi mari necuvântătoare care respiră acelaşi aer şi trăiesc pe acelaşi unic Pământ, împreună cu tine. Lasă-ne să creştem, lasă-ne să trăim, lasă-ne să ne naştem urmaşii, pentru ca tu să poţi supravieţui!”- Ghid tematic pentru elevi, Parcul Naţional Călimani

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5