O franţuzoaică studiază istoria brânzei bistriţene

Zilele acestea, judeţul nostru este vizitat de Flavie Ailhaud din Besançon, Franţa, care se va afla timp de trei săptămâni în România, într-un stagiu cultural care urmăreşte modul de fabricare tradiţională a brânzeturilor. Ea este însoţită de Denis Rouge, împreună cu care se va deplasa de la Bistriţa la Vatra Dornei. În oraşul nostru a vizitat Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, urmând ca în aceste zile să viziteze şi stânile tradiţionale, dar şi fabricile de lapte. Flavie a avut ca teză de licenţă „Fabricarea brânzei de oaie, ca identitate a culturii rurale în bazinul mediteranean, urmând pentru aceasta şi cursuri în fabricarea de brânză. Ştim că în Franţa, pentru brânză există un adevărat cult, motiv pentru care, împreună cu o echipă de 30 de specialişti, tânărul stagiar doreşte să realizeze o expoziţie cu fabricarea brânzei în Bazinul Carpato-Danubian, care va fi vernisată în luna martie 2010. Un punct aparte în vizita din judeţ l-a constituit întâlnirea de la Asociaţia ARFA, unde francezii au rămas plăcut impresionaţi de multitudinea de activităţi francofone derulate pentru promovarea culturii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]