O manifestare culturală de excepție

Iosif Ciunterei

La Centrul Cultural „Virgil Şotropa” de la Oficiul Poştal Năsăud 1 a avut loc, în organizarea Asociaţiei Culturale, Filatelice şi Numismatice „Poşta Năsăudeană”, a Cercului Filatelic „Iuliu Moisil” şi a Cercului Cultural „Virgil Şotropa”, o amplă manifestare culturală, care a cuprins: o expoziţie de desene ale elevilor de la Clubul Elevilor Năsăud intitulată „Dragă iarnă!”, sub îndrumarea profesorului Mircea Gava Mihalache, expoziţie de pictură aparţinând pictorilor Virginia Brănescu, Angela Găurean şi +Valer Gălan, pictură şi machete de Gelu Sabo, sculptură de Ioan Peter şi lucrări de artizanat aparţinând Mihaelei Nechiti.
A urmat simpozionul dedicat personalităţii profesorului Nichifor Someşan, de la a cărui naştere s-au împlinit 90 de ani. A fost prezentat un Remember aparţinând pictorului Andrei Medinski, fost student al profesorului, de către elevii Daniela Moldovan, Adrian Cotu şi Gelu Năstuţă de la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud; despre viaţa şi activitatea profesorului au mai opinat prof. Romulus Berceni, prof. Ioan Radu Nistor, Ioan Rebrean şi Valer Petrehuş şi au fost admirate şase tablouri pictate de cel sărbătorit.
Valer Petrehuş a prezentat un material legat de aniversarea de către ROMFILATELIA a 50 de ani de la crearea Muzeului Culturii Populare Tradiţionale ASTRA de la Sibiu. În acest context, a fost vernisată şi expoziţia tematică de pictură aparţinând lui Nechita Bumbu: „Mori şi vâltori din Ţara Năsăudului”.
S-a consemnat apoi debutul literar în Agora literară de la Cluj-Napoca a elevului Iosif Ciunterei şi s-au prezentat trei noi apariţii editoriale: Muchia malului, de Menuţ Maximinian, prezentată de Ioan Mititean şi Mircea Daroși, Datini străbune din Țara Năsăudului și Mântuirea, un dar divin, în prezentarea autorului Cornel Filip Domide.
Despre viața și opera academicianului Virgil Șotropa au vorbit prof. Maria Ileana Gonda și elevele Alina Rus și Estera Văcar.
Așa cum a devenit deja un obicei la manifestările din acest centru cultural, a fost sărbătorită o personalitate locală în viață. De această dată, elevii Daniela Moldovan și Iosif Ciunterei i/au făcut o surpriză profesorului Radu Băeș, de la al cărui debut literar s-au împlinit 40 de ani. Ei au subliniat, printre altele, că prof. Radu Băeș a fost primul care a alcătuit o culegere de folclor de pe Valea Gersei (în colaborare), primul care a publicat o monografie a unui liceu năsăudean după 1944, primul care a introdus numele satului său în circuitul literaturii române cu Poveștile Gersei, cel care a scris (în colaborare) prima monografie a unui oficiu poștal din țară etc. S-au recitat două poezii religioase adecvate momentului aparținând poetului Radu Băeș (Numele Lui și Magii de la Răsărit).Pe marginea celor prezentate au mai opinat Dorina Buia, Lucreția Mititean și Romulus Berceni. Realizatorii acestei reușite manifestări culturale au fost Valer Petrehuș și Radu Băeș.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5