O mărturie despre preotul Grigore Zăgrean

Ion Radu Zăgreanu

În timpul unei recente întâlniri cu fostul meu coleg de liceu Ioan Blaga, acesta mi-a relatat un fapt petrecut în perioada în care el era viceprimar al Bistriței, prin 1991. Într-o zi, primarul de atunci al municipiului Bistrița, Florin Chereji i-a prezentat o cerere a unei persoane care în partea finală conținea o menționare șocantă. Despre ce era vorba?
După relegalizarea Bisericii Greco-Catolice, tatăl meu, preotul Grigore Zăgrean s-a angajat cu toată dăruirea lui în reconstrucția de la zero a Bisericii Blajului. Locuia la cantonul CFR nr. 41 din Chintelnic. La începutul anului s-a mutat la Bistrița și a fost găzduit de cineva într-un apartament în apropiere de magazinul ,,Big”. Solicitat fiind de grelele probleme ale unui nou început al Bisericii Greco-Catolice, a solicitat primăriei din Bistrița un apartament de serviciu, în calitatea lui de preot al noii comunități greco-catolice ce se înfiripa în Bistrița. Aceste doleanțe au fost expuse în cererea înaintată de tatăl meu primarului Florin Chereji.
Inedit, ciudat era sfârșitul cererii: ,,În cazul în care și dumneavoastră aparțineți ca gândire, ca mentalitate fostului sistem comunist, nu am nevoie de serviciile dumneavoastră”.
Prietenul meu Ioan Blaga a citit și el cererea, l-a amuzat plăcut încheierea ei și i-a spus primarului Florin Cherji, cine este Grigore Zăgrean, că a fost coleg de clasă în anii liceului cu mine.
Mărturia amicului meu readuce în memoria celor care l-au cunoscut pe Monseniorul Grigore Zăgrean, reconfirmă profilul lui moral remarcabil, în preajma împlinirii a 102 ani de la nașterea sa (29 august 1916).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5