O nouă creşă în Bistriţa! Vezi unde va fi amenajată şi câte locuri sunt disponibile!

La Bistriţa, va fi amenajată o nouă creşă, după ce municipalitatea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud au identificat un spaţiu. Este vorba despre Grădinița cu program normal nr.5 de pe str. Mesteacănului nr.15, unde pot fi amenajate două grupe de creșă cu 52 locuri. Prin înființarea Creșei nr.5 se va putea prelua, în creșe, un  număr mai mare de copii, numărul locurilor din creșe crescând  la 335 locuri. 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea suplimentarii numărului de locuri în creșe prin înființarea Creșei nr.5 în cadrul Direcţiei  Municipale de Sănătate Bistriţa va fi dezbătut în şedinţa ordinară de joi.

În momentul de față, în municipiul Bistrița funcționează un număr de 4 creșe,cu o capacitate de 283 locuri, dintre care Creșa nr.1 - Aleea Șieului nr.11B cu 104 locuri, Creșa nr.2 - Strada Zimbrului nr.9 cu 52 locuri, Creșa nr.3 - Aleea Plăieșului nr.41 cu 100 locuri şi Creșa nr.4 - Strada A.Mureșanu nr.44A cu 27 locuri.

La încrierile din perioada 14-18 mai 2018, au fost disponibile 173 locuri în creșă si au fost depuse un număr de 261 de cereri, respectiv cu 88 de cereri mai mult decât locurile disponibile.

Totodată, potrivit prevederilor legale, copiii care împlinesc vârsta de 3 ani in perioada 01 octombrie – 31 decembrie a anului, nu pot fi preluați in sistemul de învățământ preșcolar(grădinițe) pana in luna in care îndeplinesc condițiile de vârsta, ceea ce duce la o suprapopulare a creșelor cu un număr de circa 60 de copii.

Potrivit Legii nr. 263/2007 privind înființarea,organizarea și funcționarea creșelor, cu modificările și completările ulterioare, „Creşele în sistem public se înfiinţează prin hotărâre a consiliului local, în subordinea acestuia, ca unităţi cu sau fără personalitate juridică”.

In creșele din municipiul Bistrița, se asigură servicii sociale specializate, respectiv de îngrijire si supraveghere prin personalul de specialitate nedidactic. In momentul de fata, creșele nu asigura servicii de educație antepreșcolară, care se asigura numai cu personal didactic, in consecința nu este nevoie de un aviz al inspectoratului școlar.

Sursa de finanțare a cheltuielilor de personal şi a cheltuielilor de organizare şi funcţionare a creşelor o reprezintă bugetul local. Pentru anul 2018, fondurile necesare finanțării cheltuielilor ocazionate de suplimentarea numărului de locuri în creșă, cât și înființarea Creșei nr.5 vor fi asigurate la prima rectificare bugetară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5