O nouă firmă a viei şi vinului de Lechinţa s-a lansat pe piaţă

Dealurile Lechinţei, precum un lanţ scăldat în razele soarelui binecuvântat de Dumnezeu, acolo unde îi prieşte locul, sunt cunoscute ca un mir al viei şi vinului românesc.  Cu zeci de ani în urmă, vinurile de Lechinţa erau ştiute în întreaga ţară şi nu numai, iar acum tradiţia reînvie.

Pentru a demonstra încă o dată că vinul şi via este la ea acasă, sâmbătă,  în organizarea Camerei de Comerţ şi Industrie BN, Hotel Metropolis, şi bineînţeles Vie-Vin Lechinţa, un nou producător de vin a  s-a lansat pe piaţă, cu degustări din  colecţia de vinuri  a cramei Vie-Vin Lechinţa, de fapt, o frumoasă continuare a tradiţiei milenare a viticulturii din zona Lechinţa. Degistarea a fost însoţită de brânzeturile maturate, marca renumitei firme Eliezer Lunca Ilvei, într-un eveniment din cadrul Bistriţa Mariage Fest.

         Sub acordurile muzicale, în luxoasa sală de prezentări a Hotelului Metropolis şi în prezentarea lui Ovidiu Cliţan, un bun cunoscător al vinului, au  fost evidenţiate pe rând toate soiurile aparţinând cramei Vie-Vin Lechinţa, aparţinând familiei Adrian Botiş. De amintit că în anul 2011, administratorul firmei a pornit la drum cu o suprafaţă de 50 hectare din totalul de 200 de hectare cultivate cu vie la Lechinţa. De menţionat că acest proiect a fost implementat de către ing. Mihai Bilegan, un bun prieten al familiei Botiş. În prima fază, a pornit la drum cu 12 hectare la Vermeş şi mai apoi cu 28 hectare în Kofânberg. Tot acest teren se afla într-o stare împădurită, necultivată, iar mai apoi ajuns la stadiul în care via se găseşte la ea acasă, Lechinţa fiind totodată cea mai nordică aşezare din Podişul Transilvaniei unde se cultivă viţa-de-vie.

Cei prezenţi în sală, într-un număr destul de mare, printre care preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie BN – Vasile Bar, primarul comunei Lechinţa – Romeo Florian, directorul RAR Bistriţa – ing. Liviu Marica, un bun cunoscător al viei, fiu al satului, au degustat  mostre din Fetească Albă, urmată de Fetească Regală, Neuburger, Chardonay, Sauvignon Blanc, Muscat Otonel, Pinot Noir Roze, Pinot Noir Roşu.

 „Am început acest proiect în urmă cu aproximativ cinci ani cu o suprafaţă de 50 hectare, teren într-o stare împădurită, nimeni neavând curajul să investească în el. Suntem la început de drum şi încercăm să facem un vin de calitate, să păstrăm Lechinţa aşa cum a fost şi este cunoscută în lumea viei şi al vinului împărătesc.

Am deschis o cramă în Lechinţa, la nr. 336, acolo unde cei doritori de lichoarea bahică pot degusta cele mai renumite vinuri de Lechinţa”, a declarat  Adrian Botiş, administratorul firmei, la evenimentul festiv.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5