O nouă şansă de calificare pentru şomeri! La absolvire, primesc o subvenţie de 1800 lei!

Pachet integrat de măsuri de ocupare individualizate pentru 510 persoane din Regiunea Nord-Vest, printr-un proiect cu finanţare europeană

Centrul de Consultanţă şi Studii Europene SRL, în calitate de beneficiar, derulează proiectul „Pachet integrat de măsuri de ocupare individualizate în Regiunea Nord-Vest", finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toţi. Sala de conferinţe a Hotelului Metropolis a găzduit, astăzi, conferinţa de lansare a proiectului, la evenimentul festiv participând vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Ioan Ţintean, directorul executiv al AJOFM B-N – Otilia Râpan, directorul executiv al Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistriţa – Radu Dreptate, primari şi reprezentanţi ai mai multor comune din judeţul nostru, ai patronatelor (consilierul municipal Ioan Peteleu), dar şi şomeri şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

În debutul conferinţei, Anca Iulia Lupu, administratorul Centrului de Consultanţă şi Studii Europene, a precizat că din 2009 şi până-n prezent compania a implementat nu mai puţin de 39 proiecte europene, realizând indicatorii propuşi şi, mai mult, aducând un plus de bine pentru comunităţi.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, a ţinut să felicite firma pentru proiectele pe care le derulează în Bistriţa-Năsăud, inclusiv în parteneriat cu administraţia judeţeană – „Impact Teaca" şi „Impact Lechinţa". „Ce faceţi, faceţi bine. Analizeze sociologice arătau că principala problemă cu care se confruntau românii era grija pentru locul de muncă. Acum avem un necesar de forţă de muncă calificată, iar prin proiectul dumneavoastră puneţi degetul pe rană. Trebuie să te lupţi şi cu mentalitatea omului. În concluzie, e un proiect care face bine tuturor", a menţionat vicepreşedintele Ţintean.

În context, directorul executiv al AJOFM B-N, Otilia Râpan, a punctat colaborarea extraordinară pe care a avut-o cu această firmă în derularea unui proiect cu finanţare europeană. „Trebuie să participăm activ cu toţii, instituţii, angajatori, şomeri, lectori. Agenţia noastră are uşile deschise pentru toată lumea. Proiectul reprezintă un plus pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, dar şi pentru Regiunea Nord-Vest. Trebuie menţionat că toţi şomerii cuprinşi în grupul ţintă vor primi o sumă de 1800 lei la finalizarea programelor de formare, un beneficiu în plus faţă de faptul că obţin o calificare. În plus, e un indicator foarte important faptul că 60% dintre aceştia vor fi angajaţi. Dacă ar exista oameni ca Ana Iulia Lupu sau ca cei din echipa ei, România ar fi departe", a mai spus Otilia Râpan.

Prezentarea proiectului, care se desfăşoară în perioada 20 iulie 2018 – 19 ianuarie 2020, a fost făcută de managerul proiectului, Laura Gheorghiu. „Obiectivul general al proiectului constă în accesul la locul de muncă pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi pentru persoanele inactive, inclusiv pentru şomerii de lungă durată şi pentru persoanele cu şanse mici de angajare, creşterea ocupării şomerilor şi a persoanelor inactive, cu accept pe şomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55 – 64 ani), persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor cu nivel redus de educaţie, a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome şi a persoanelor din mediul rural, în special cele din agricultura de subzistenţă şi semisubzistenţă şi îmbunătăţirea nivelului de competenţe, inclusiv prin evaluarea şi cetificarea competenţelor dobândite în sistem non-formal şi informal al şomerilor şi persoanelor active prin acordarea de pachete integrate şi personalizate care să asigure creşterea ocupării şi îmbunătăţirea nivelului de competenţe în Regiunea de Nord-Vest", a explicat managerul de proiect.

Potrivit acesteia, activităţile proiectului includ, pe lângă cele de management, activităţi de acompaniament (inclusiv şedinţă de consiliere one tu one cu toate cele 510 de persoane), programe de formare profesională şi programe de certificare a competenţelor obţinute pe căi nonformale sau informale, stimularea ocupării prin mediere şi cele de publicitate.

Se vor organiza cursuri de calificare pentru sudor electric, îngrijitor bătrân la domiciliu, lucrător în alimentaţie (ajutor de bucătar), lucrător în alimentaţie (ajutor de ospătar), frizer, maniciurist-pedichiurist, lucrător în comerţ, lucrător finisor în construcţii, lucrător în structuri, lucrător în cultura plantelor, patiser, cameristă şi lucrător instalator pentru construcţii.

Proiectul prevede zece campanii de informare şi conştientizare, cu 510persoane informate; 510 şedinţe de consiliere one-tu one; 27 seminarii de evaluare a abilităţilor şi aptitudinilor cu ajutorul aplicaţiei informatice; 510 profile particularizate orientate către cursuri de formare profesională; 510 persoane consiliate; programe de formare profesională – 27 cursuri de calificare, 30 sesiuni TIC; programe de certificare a competenţelor obţinute pe căi nonformale şi/sau informare – zidari, pietrari, tencuitori, zugrav ipsosar vopsitor; o bază de date cu locuri de muncă vacante; 6 sesiuni de informare; 420 fişe de interviu şi 10 burse de locuri de muncă.

„Pe termen lung, printre beneficiile proiectului se numără crearea de parteneriate cu angajatorii din zona de implementare, iar angajarea persoanelor calificate reprezintă un câştig atât pentru grupul ţintă, cât şi pentru comunitatea locală şi viitorii angajatori care vor dispune de forţă de muncă calificată", a mai spus Laura Gheorghiu.

Parte din grupul ţintă a fost deja stabilit, iar printre cele mai active autorităţi locale se numără Matei, Livezile, Maieru, Şanţ, Sângeorz Băi, Mărişelu, Dumitriţa, Miceştii de Câmpie, Bistriţa şi Telciu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5