O nouă ședință a Clubului „Radu Săplăcan” din Beclean

Sub semnul sărbătoririi Centenarului, la ediția din luna mai a Clubului „Radu Săplăcan” din Beclean, aflat sub patronajul Primăriei orașului, preotul Adrian Cherhaț a conferențiat despre rolul Bisericii Ortodoxe în pregătirea și realizarea Unirii din 1918.

Vorbitorul a prezentat suita evenimentelor din acea perioadă, în special din Ardeal, principalele personalități actante, cu luminile și umblele lor, realist și atent la nuanțe. Expunerea a deschis o discuție extrem de interesantă, profesorul Liviu Pop aducând completări binevenite, filosoful Mircea Cupșa insistând pe conflictele de clasă ale perioadei, iar medicul Anatolii Rurac, printr-o trecere la vremurile noastre, a susținut necesitatea unor acțiuni concertate pentru unirea cu Basarabia.

În partea a doua a evenimentului, scriitorul Alexandru Petria a prezentat succint noul volum de versuri al dejeanului Vasile Ionac, „Tărmurenii”. Poetul a citit apoi poezii din carte, care s-au bucurat de un real succes. Participanții au râs copios la unele versuri, ceea ce nu-i de ici de colo la o lucrare literară. În acest volum, Ionac imaginează un spațiu al său, din Transilvania rurală, cu personaje memorabile prinse în plasa unor povestiri, ceva ca în „La Lilieci”, de Marin Sorescu. Petria s-a arătat entuziasmat de „Țărmurenii”, ca, de altfel, și restul participanților la Club.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]