O, pădure tânără din satele Budeştiului...

Prof. Rus Augustin

Unde sunt surorile tale? Și „la Râpă, și pe Oaida, și la Groapa lui Chifa, și la Fața Malului, și la Piatră, și la Vii (Fundătură), și la Coasta Budeștiului, și la Livadă și la Fața Școlii etc.
Așa ar putea să răspundă primarul comunei Budești, domnul Codrea Vasile, care, din anul 2000 de când a fost ales de către locuitorii comunei ca primar, a inițiat și desfășurat un vast program de „împăduriri” pe terenuri degradate din pășuni situate în satele Budești, Budești-Fânațe, Țagu și Țăgșor. Motivația inițierii și desfășurării programului de împăduriri are la bază faptul că doar sub 3 % din suprafața comunei este ocupată cu păduri, ceea ce în comparație cu alte comune din județ este foarte puțin. Și ar mai fi o motivație personală a domnului primar, care elev fiind în clasele primare, împreună cu învățătoarele și cu colegii de la școala primară din satul Budești-Fânațe, au organizat mai multe „ieșiri” (excursii) la o plantație de molid din hotarul comunei Cătina, jud. Cluj, rămânând cu impresii plăcute și durabile.
Ajuns primar al comunei Budești, a considerat că și aici s-ar putea organiza acțiuni de împădurire. Împreună cu angajații Primăriei a identificat suprafețele de teren care se pretau la asemenea acțiuni, a purtat discuții (uneori contradictorii) cu sătenii, a solicitat sprijinul de specialitate al Ocolului Silvic Lechința, a „convins” firme de specialitate să efectueze primele lucrări, apoi a obținut colaborarea cu voluntari din satele comunei, de la Asociaţia Tășuleasa, Clubul Lions, etc.,sponsorizări, uneori chiar generoase.
Ultima acțiune de împădurire a avut loc în zilele de 25, 26 și 27 martie 2021 în satul Țăgșor, cu sprijinul voluntarilor de la Tășuleasa, a locuitorilor satului, a altor voluntari, împădurindu-se cu puieți de stejar aproximativ 5 ha de teren în partea de hotar a satului denumită de localnici „Fața Școlii”.
Îndemnurile domnului primar adresate locuitorilor satelor Budești, Budești-Fânațe, Țagu și Țăgșor ar putea fi sintetizate astfel : „Luați aminte cuvintele” primarului, care „v-a fost baci” 5 legislaturi, că pădurile rezultate din plantațiile făcute sunt mai puțin ale voastre și mai mult ale „urmașilor voștri, și ale urmașilor urmașilor voștri, în veacul veacului”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5