O ŞANSĂ PENTRU VIITORUL TINERILOR LECHINŢENI

Intitulat sugestiv, proiectul O şansă pentru viitor îşi propune, ca obiectiv general, să vină în întâmpinarea tinerilor aflaţi în situaţii de risc prin implementarea unor măsuri integrate, efective şi eficiente. Mai exact, proiectul are în vedere oferirea unui set de sevicii suport (programe de instruire formală şi nonformală, consiliere profesională sau suport pe piaţa muncii) menite să faciliteze atât accesul la educaţie, dar mai ales inserarea pe piaţa muncii şi incluziunea socială.
Promovat de către Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava şi având ca partener Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, acest proiect vizează un grup ţintă format din 400 de tineri provenind din grupuri vulnerabile (dintre care 160 de etnie rromă) arondaţi în patru Centre multifuncţionale (câte două în fiecare judeţ).
În judeţul nostru, proiectul este implementat prin deschiderea Centrelor multifuncţionale din Bistriţa (Liceul Tehnologic Forestier) şi Lechinţa. Oferta educaţională a Centrului multifuncţional care funcţionează în incinta Liceului Tehnologic Lechinţa cuprinde un număr de şapte cursuri de formare profesională: Competenţe antreprenoriale (14 beneficiari), Lucrător în gospodării agroturistice (27 de beneficiari), Competenţe informatice (75 de beneficiari), Atelier de artă tradiţională împletituri papură (7 beneficiari), Atelier de artă tradiţională ţesătorie (7 beneficiari), Şcoală de şoferi (11 beneficiari) şi Limba engleză (25 de beneficiari).
Primul program de instruire, Competenţe antreprenoriale, inaugurat în 15 februarie 2016, s-a finalizat prin prezentarea proiectelor cursanţilor în data de 22 martie. De la lectorul acestui curs, doamna inginer Emilia Morariu, am aflat că tinerii cursanţi pe care i-a întâlnit la Lechinţa au impresionat-o prin entuziasmul lor, dorinţa şi plăcerea de a comunica, ideile inteligente legate de spaţiul antreprenoriatului. Totodată, dânsa ne-a mărturisit că în ziua examinării “elevii s-au comportat admirabil, uimind comisia. Au rezolvat testul grilă fără ezitări şi fără să se inspire. Şi-au susţinut proiectele foarte siguri pe ei, folosind vocabularul specific în mod firesc, dovedind din plin că acest curs şi-a atins scopul: Prăjiturica SRL a prezentat D-l Goe Cofetarul (iar la final chiar ne-au delectat cu un tort excelent!); Rocky Trans SRL a prezentat Baza de transport internaţional; Beauty Girls SRL a prezentat Salon de înfrumuseţare ATTRACTION; Talent SRL a prezentat biroul de impresariat artistic BRAŞOVENII AU TALENT.
Felicitări Camerei de Comerţ şi Industrie pentru modul impecabil de organizare, Liceului Tehnologic Lechinţa pentru spaţiu şi disponibilitatea conducerii la dialog, doamnei profesor Florian Camelia (consilier vocaţional al Centrului multifuncţional Lechinţa) pentru ajutorul şi susţinerea concretă a elevilor şi, nu în ultimul rând cursanţilor, a căror concentrare şi voinţă (timp de încă 4 ore după cele 6 de program şcolar!) au făcut posibilă îndeplinirea cu succes a scopului proiectului!
A fost o experienţă frumoasă pe care aş repeta-o cu mare plăcere oricând!”
Iată că, dincolo de atingerea obiectivelor, acest prim curs a fost o reuşită prin prisma atmosferei prieteneşti create, apropierii de tineri şi de nevoile lor specifice. Nu ne rămâne decât să ne dorim ca şi celelalte cursuri aflate în derulare la Lechinţa să se bucure de acelaşi succes.

Director
Adrian ILIUŢĂ

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5