O SEARĂ ECUMENICĂ LA “ATELIERE CRITICE 6”

La Galeria “Arcade 24”, în cadrul “Atelierelor critice 6”, organizate de Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici Bistriţa, s-a desfăşurat o conferinţă – dialog, având ca temă “Pledoarie pentru o istorie interconfesională a creştinismului”, susţinută de doctorul în istoria creştinismului antic, Cristian Bădiliţă, teolog, eseist, traducător şi poet, resident în Franţa.

Cu această ocazie au fost prezentate cărţile sale şi a fost lansat calendarul pe anul 2012 al Bibliotecii Judeţene, un volum de acrostihuri întitulat “Calendar poeticesc” de Cristian Bădiliţă, tipărit recent la Editura Grinta, despre care au vorbit directorul editurii, Gabriel Cojocaru şi critical de artă Mircea Oliv, calendarul fiind oferit tuturor participanţilor, cu autograf.

Cristian Bădiliţă s-a născut în oraşul Săveni, judeţul Botoşani şi a urmat doi ani cursurile Facultăţii de Litere din Bucureşti, secţia română – franceză, după care se transferă, în 1990, la secţia de limbi clasice, unde îl întâlneşte pe ilustrul cărturar Petru Creţia, cu care leagă o mare prietenie colaborând la volumul despre Apocalipsa lui Ioan. A studiat teologia la Seminario Conciliar din Madrid (1991-1992) unde a avut remarcabili profesori, din lucrările cărora a făcut, ulterior, unele traduceri, publicate la Editura Polirom. A obţinut doctoratul în istoria creştinismului antic, la Sorbona, stabilindu-se în 1995 în Franţa, unde s-a specializat în literatura patristică greacă şi latină.

A coordonat traducerea comentată a Septuagintei şi prima editare ştiinţifică a operei lui Nicolae Steinhard, apărută Editura Humanitas, iar recent, traducerea bilingvă şi comentată a Noului Testament – Evanghelia după Ioan, apărută la Editura Curtea Veche, în 2010, dar lista operelor şi activităţile sale este mult mai bogată.

Prezenţa lui Cristian Bădiliţă la Bistriţa a fost un eveniment deosebit, care i-a captivat şi încântat pe cei prezenţi, foarte activi la dialog. A fost cu adevărat o minunată seară ecumenico – bistriţeană, care s-ar putea repeta, în anul viitor, la centenarul lui Nicolae Steinhardt, când sperăm în revenirea lui Cristian Bădiliţă la Bistriţa.

Fotografii: Camil Hosu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5