O vară confortabilă pentru bebeluşii veniţi pe lume!

Căldurile foarte mari îi deranjează pe bebeluşi si au nevoie de îngrijiri speciale dacă temperaturile de afară sunt foarte ridicate. Dacă dumneavoastră vă este foarte cald, primul gînd trebuie să fie de a avea şi mai multă grijă de bebeluş.
În spiritul confortului bebeluşului dumneavoastră, va oferim cîteva sfaturi pe timp de caniculă! Bebeluşii alăptaţi trebuie să aibă mai multe mese în zilele caniculare. Bebeluşii hrăniţi cu lapte praf trebuie să primească macar un biberon în plus. Încercaţi să aveţi la îndemînă şi nişte apă fiartă şi racită pe care ăa le-o daţi dacă le este sete. O baie călîie poate sa îl ajute pe bebeluşul dumneavoastră să se simtă mai bine. Apa trebuie să fie călduţă. Nu folosiţi apă rece! Ţineti copilul în cea mai răcoroasă cameră. Dacă folosiţi un ventilator nu îl orientaţi direct spre bebeluşb - folosiţi-l pentru a recircula aerul din cameră. Îmbrăcaţi copilul în aceleaşi haine în care şi dumneavoastră v-ati siţti bine – de altfel aţi putea să îl lăsaţi doar în scutec sau în chiloţei. Când doarme acoperiţi-l doar cu un cearceaf subţire. Scoateţi apărătorile de la pat lăsînd aerul sa circule. Evitaţi pernele prea moi în care faţa bebeluşului se poate afunda. Puteţi încerca să puneţi un prosop umed în faţa ventilatorului. Dacă aveţi aer condiţionat, asigurati-vă că nu se face prea frig in cameră -temperatura normala nu trebuie sa fie mai mica de 23 de grade celsius. Nu coborîţi temperatura mai jos de 23°! Evitaţi ieşirile pe cât posibil sau încercaţi să ieşiţi doar foarte devreme dimineaţa. Nu uitaţi că, bebeluşii suferă de caldură în maşină şi mai ales, nu vă lasaţi bebeluşul singur în maşină. Asiguraţi-vă că bebeluşul stă în partea cu umbră a maşinii, pentru că pielea lui poate să fie arsă de lumina soarelui chiar dacă e filtrată de geamul maşinii.
Dacă observaţi nişte bubiţe mici cu vârf roşu pe pielea bebeluşului, în special în zonele care sunt umede în permanenţă (sub scutec sau sub bărbiţă) nu intraţi în panică. Folosiţi creme cu zinc sau cu ulei de castor. Nu faceti exces însă, cremele pe bază de zinc împiedică transpiraţia. Schimbati bebelusul mai des decat de obicei.
În ceea ce priveşte expunerea la soare, sunt şi aici cîteva lucruri mai speciale de menţionat. Pielea bebeluşilor este foarte subţire şi se arde foarte uşor.Bebeluşii sub 12 luni nu trebuie să fie expuşi la soare în zilele extrem de călduroase. Ţineţi bebeluşii la umbră atît cât se poate. Dacă sunteţi obligaţi să iesiţi cu bebeluşul din casă, asigurţi-vă ca este umbră în cărucior. Folosiţi o umbreluţă sau acoperiţi landourile cu un voal foarte subţire. Acoperiţi corpul, mânuţele şi picioruşele bebeluşului cu hainuţe subţiri de bumbac şi protejaţi-i ochii şi faţa cu o şepcuţă. Folosiţi neapărat o cremă protectoare cu factor de protecţie de minim 50. Nu folosiţi creme cu zinc in loc de crème de protectie impotriva soarelui.
Şi nu uitaţi! Deşi au apărut noi cercetări şi tehnologii care încearcă să reproducă laptele matern, totuşi, laptele produs de mamă a ramas în continuare standardul de aur, pe care încearcă să-l atingă toate formulele de lapte. De aceea laptele matern este alimentul ideal pentru hrana sugarului de până la 6 luni. În plus, nu se alterează la căldură! Nici unui sugar n-ar trebui sa i se ia dreptul de a fi alimentat natural, excepţii fiind cazurile în care există contraindicaţii din partea mamei sau copilului.

Mirela Parker,
Compartiment Promovarea Sanatatii, DSP BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5