Oaspeţi de peste Prut şi două zile de evenimente dedicate Centenarului la Colegiul Național„Andrei Mureșanu”

Colegiul Național „Andrei Mureșanu” aniversează Centenarul Marii Uniri printr-o serie de activități, desfășurate în școală și în afara școlii, toate integrate armonios în proiectul „File din istoria locală și națională”.

Un spectacol pentru centenar

Anul acesta, în luna noiembrie 2018, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” a organizat ediția a III-a a concursului „File din istoria locală și națională”, proiect care îşi propune promovarea identității naționale în CNAM și în comunitatea locală.

Coordonatorii proiectului sunt: prof. Angela Colțea, Prof. Mihaela Măierean şi Bibliotecar: Nicoleta Butuza, iar echipa de proiect este formată din Prof. Antal Attila, Prof. Ștefania Borodi şi Prof. Vălean Alexandru, iar promovarea media fiind asigurată de reporterii de liceu sub coordonarea Prof. Hîruța Aurelia. Grupul ţintă este compus din 80 de elevi din clasele: V-VIII (384 de elevi), IX-XII (200 de elevi) şi, nu în ultimul rând, cetățeni ai Bistriței (cel puțin 100 persoane).

Proiectul vine din nevoia întoarcerii spre trecut, spre cunoșterea și evidențierea valorilor culturale, locale și naționale. Istoria este elementul liant, între trecut, prezent și viitor prin conștientizarea valorilor culturale și spirituale locale și naționale, prin munca în echipă, prin dezvoltarea spiritului creativ și de competiție în contextul integrării României în Uniunea Europeană.

Activitățile au debutat marți prin evenimentul desfășurat la Cercul Militar Bistrița care a constat într-un spectacol aniversar compus din dans, recital de poezie și cântec popular la care au participat elevi din șase școli din Bistrița și din județ, după următorul desfășurător:

Lorena Negruşa a deschis evenimentul cu un discurs despre Unire, după care elevii clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială „LUCIAN BLAGA”, Bistriţa au încântat audiența cu un colaj de dansuri intitulat „Să dansăm pentru 100 De Ani De Istorie!” fiind coordonați de profesorii de învăţământ primar Mureşan Crina Maria şi Andreica Maria.

Elevii clasei a II-a coordonați de prof. învăţământ primar Rodica Hâlmu au interpretat „Bună vreme”, „Suntem români”, „Cântecul reîntregirii”.

Școala Gimnazială nr.7 Bistrița, cu elevii Flaviu Gălpeanu, Cristina Ciui şi Alexandru Sandu, coordonați de Prof. Gălpeanu Gabriela au interpretat ,,Cântă cucu-n Bucovina”.

Elevii Liceului de muzică „Tudor Jarda” Silviu Avram, Alexandru Echim, Ionela Varvari, Marius Suciu au cîntat la clapă, Tlousi Halas la saxofon, Gica Spînu la clarinet, iar cei de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, coordonaţi de prof. Adina Oniga au recitat poezia „Poetul” de George Coșbuc, iar eleva Valea Ioana Teodora a recitat o compoziţie proprie. Eleva Maria Catană a recitat poezia „Patria”.

Maria Urdă, elevă la CNAM a interpretat două cântece care au răsunat în întreaga sală, impresionând auditoriul: „Pe Câmpul lui Horea” și „Vin români la Alba!”. Valentina Daria Fodorean din clasa a VII-a a recitat poezia „La mulţi ani, ROMÂNIA!”. Elevii Elena Alexandra Bălan, Andra Miriam Sighiartău, Rada Măierean și Vlad Paul Rusu au interpretat melodiile „Pentru ea”, „Capul de la Turda”, „Transilvania fumoasă”.

În continuare, Andreea Catalano, Mihai Chiş, Ania Moldovan, Raul Peterlin, au prezentat o scenetă, acest moment fiind dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

În încheiere întreaga sală a intonat cântecul „Treceți batalioane române Carpații”.

Unitate în diversitate pentru centenar

Ziua de 29 noiembrie, a debutat printr-o reîntregire simbolică cu frații noștri de peste Prut, materializată prin vizita oaspeţilor din Republica Moldova de la Liceul Teoretic ,,Ion Creangă”din Chișinău, care au fost primiți românește, cu pâine şi sare.  Elevele Fechete Cristina, Dalia Țigăuan, Delia Bachiș, Cătălina Sighiartău, Rada Măierean și Elena Hazbeiu au colindat și au cântat melodii patriotice, amintind de atmosfera festivă a momentului.

Schimbul cultural a fost inițiat de prof. pentru învățământ primar Aurora Rad, din echipa de proiect face parte directorul adjunct Irina Matei și prof. învățământ primar Dorina Podină, în parteneriat cu ISJ BN și CCD BN, iar delegația românilor de peste Prut a fost întâmpinată de directorul Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, Iuliana Vlad, directorul adjunct Irina Matei, inspector învățământ primar, Smaranda Florean. Cei doi manageri ai liceelor partenere au semnat Charta de înfrățire, pecetluind astfel relația de colaborare cu deschidere spre viitor.

Un alt moment aniversar al zilei s-a derulat în curtea Școlii Gimnaziale a CNAM de pe str. Zimbrului, în timpul pauzei mari, când elevii de la clasele primare au celebrat centenarul Marii Uniri prin desfășurarea unui drapel al României lung de 45 de metri, intonând cântece patriotice și imnul național. Elevii de la gimnaziu au realizat pe hârtie cartonată în culorile drapelului național o expoziție, intitulată „Mesaj pentru Centenar” care este expusă în curtea liceului

În clădirea de pe Bulevardul Republicii nr. 26, în pauzele dintre ore sălile de clase și curtea liceului au fost invadate de acordurile Rapsodiei române de George Enescu, ale Imnului României, dar și de alte melodii celebre cu tematică patriotică, care s-a auzit la difuzoarele școlii.

Pe holul de la etajul I al clădirii elevi din clasele a XII-a E, a X-a A, E și F au realizat o expoziție de tablouri pe pânză ilustrând evenimente și personalități legate de momentul Marii Uniri, sub coordonarea prof. Ștefania Borodi.

Concursul intitulat File din istoria locală și națională, a reamintit de numele proiectului. Prima probă a acestui concurs a constat într-o serie de întrebări de cultură generală, legate de istoria Bistriței și istoria națională, dar și de recunoaștere a unor evenimente și personaje istorice prin fotografii, la care au participat şase echipe a câte cinci elevi la profilele ştiinţe sociale şi filologie.

Concursul s-a desfăşurat pe două etape, prima fiind probade teorie, iar a doua probă, de creativitate, a constat în crearea unui catren pe baza a două cuvinte extrase, prin tragere la sorţi. Una dintre echipe a compus un text poetic pe care l-a cântat pe melodia cântecului „Treceți batalioane române Carpații” iar o alta a compus următoarele versuri :

Pe mână tricolor

În suflet patriot

Prin istorie trecător

Soarta s-o schimb eu pot.

Strămoşii au luptat cu putere

Ca să avem noi azi avere

Steagul în vânt îl fluturăm

Azi România Mare o celebrăm.

În intervalul orar 13.00-14.00 un grup de 100 de elevi au ieşit pe trotuarul din dreptul liceului pentru a puncta în mod festiv sărbătoarea Marii Uniri, împărţind trecătorilor semne de carte şi insigne cu însemnele naţionale şi cu texte cu mesaj patriotic, aparţinând unor oameni de cultură, poeţi şi scriitori români. Insignele au fost obţinute prin finanţare nerambursabilă de la Primăria Bistriţa.

Unii trecătorii au fost încântaţi, alţii au s-au bucurat şi au mulţumit, dar au existat şi unii cetăţeni reticenţi, care  au trecut indiferenţi pe lângă elevi. Aceștie au fost însă emoţionaţi pentru momentul festiv creat în faţa colegiului lor. Efectul a fost cu atât mai solemn, cu cât toţi erau îmbrăcaţi în costume naţionale.

În timp ce juriul calcula rezultatele pentru aflarea câştigătorilor au avut momente artistice desfăşurate de elevi. Rezultatele i-au adus pe elevii clasei a X–a F pe primul loc, urmându-i elevii din clasa a IX-a F, aceştia clasându-se pe locul doi, iar pe locul trei cei din clasa a XI-a F, restul concurenţilor obţinând diplome de participare, cărți și insigne. Aceştia au fost premiaţi în funcţie de locul pe care s–au clasat şi au primit câte o cană cu simbolurile centenarului și sigla Primăriei Bistrița, alături de pixuri şi diplome.

Într-un interviu acordat CNAMonline, profesorul de istorie, Vălean Alexandru a declarat: „Activitatea dedicată Marii Uniri, desfășurată în cadrul proiectului închinat centenarului, a avut ca principal obiectiv trezirea sentimentului de conștiință națională. Elevii au fost bine pregătiți, au fost implicați, atât din punct de vedere teoretic cât și artistic. S-au dedicat și au trăit la maximum evenimentul, care a fost o reușită. Evoluția activității este plină de succes cu o implicare cât mai largă și care trezește interesul copiilor pentru descoperirea istoriei naționale. Activitatea are un impact asupra elevilor și contribuie la dezvoltarea personalității lor, la cunoașterea istoriei.”

Echipa clasei a X-a F a declarat: „Ne-am pregătit intens pentru partea teoretică a concursului, iar la partea artistică am încercat să ieșim din tipare și am abordat o manieră diferită. Ne-am simțit bine și ne-am bucurat că am participat.”

Elevii au așteptat rezultatele pe acorduri muzicale interpretate de Vlad Paul Rusu, Elena Alexandra Bălan, Andra Miriam Sighiartău și Rada Măierean.

Amalia Rus, Andrada Vălean Andrada Drăguș, Amalia Ciherea, Forfotă Nicola, Istrate Miruna Și Cristian Stancu, reporteri de liceu

Foto: Prof. Mihaela Măierean, Amalia Rus și Sharon Crețu

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5