Obiceiul de nuntă, readus în actualitate la Sângeorz-Băi

​Anamaria Mihăilă Lăzăruţ

Ziua de 10 aprilie a reprezentat pentru sângeorzeni un moment cu dublă semnificație. Aceștia au sărbătorit atât cea de-a treia zi de Paște, cât și Centenarul Marii Uniri, printr-un spectacol folcloric cu artiști bistrițeni și clujeni, care s-au alăturat ansamblului gazdă, ansamblul Păunița. Directorul Centrului Cultural „Iustun Sohorca” al orașului-staţiune, Florin Hodoroga, alături de dirijorul orchestrei, Dănuț Poleac și de coregraful Maxim Petri au regândit ceremonialul de nuntă, cu cântece și jocuri tradiționale, pus în scenă în deschiderea evenimentului.
Obiceiul de nuntă în interpretarea celei mai tinere generații de dansatori ai ansamblului Păunița a început cu „stricatul” miresei pe ritmurile cântecului de strigat, Mă duc, mamă, de la tine, preluat din vechiile ritualuri de solista Anamaria Mihăilă. În cadrul momentului, a fost integrat un fragment din strigătura la găină, adus de pe valea Ilvelor de oaceșa Elisabeta Guzu. Alături de acestea, pe parcursul spectacolului au evoluat Livia Mihăilă, Titiana Maria Sidor, Bogdan Berbecar și invitatul special Cosmin Mocean, care a oferit publicului cântecul de joc și doina din zona Clujului. Alături de soliștii vocali au fost și instrumentiștii Ion Șorecău și Gabor Solomon. În final, spactacolul a adus împreună mai multe generații de dansatori, printre care și „veteranii” ansamblului, generația anilor ̓70, într-un joc de Bucovina și unul de Banat.
Evenimentul s-a bucurat de sprijinul primarului Traian Ogâgău și al Consiliului Local și continuă seria acțiunilor culturale din Sângeorz-Băi reluate odată cu inaugurarea Centrului pentru Cultură „Iustin Sohorca”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5