Obiectiv sănătate 2012: drăguț și mai puțin grăsuț!

Ziua Mondială a Obezității sărbătorită în lume la 22 mai, este o iniţiativă paneuropeană independentă, care reuneşte pacienţii şi comunitatea medicală în vederea conştientizării publicului cu privire la excesul ponderal şi recunoaşterea obezităţii ca fiind o afecţiune cronică. Obiectivul ZEIO este de a veni în sprijinul cetăţenilor europeni supraponderali şi obezi, de a-i ajuta să îşi schimbe stilul de viaţă pentru a-şi controla greutatea şi a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.
Pe lângă instituirea în fiecare an în luna mai a Zilei Europene împotriva Obezităţii, campania şi-a propus să facă cunoscute implicaţiile problematicii obezităţii şi să stimuleze actorii sociali să iniţieze activităţi şi programe specifice, în toate statele membre UE.
În prezent, obezitatea este o epidemie care afectează întreaga lume şi despre care trebuie să discutăm, să informăm corect şi obiectiv. De aceea, opinia publică trebuie să conştientizeze riscurile crescute ale obezităţii, de exemplu, faptul că obezitatea şi excesul ponderal cresc riscul de boli cronice precum diabetul zaharat de tip 2 şi bolile cardiovasculare, două dintre principalele cauze de mortalitate în lume.
Iniţiatorii ZEIO discută despre faptul că guvernele naţionale, Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trebuie să îşi îndreapte din ce în ce mai mult atenţia asupra problemelor cauzate de excesul ponderal şi obezitate, asupra rolului pe care acestea îl joacă în afecţiunile netransmisibile şi asupra importanţei prevenţiei, că este nevoie de o acţiune comună la nivel european împotriva excesului ponderal şi obezităţii.
În SUA, riscul unei femei pentru obezitate creşte cu 7% per copil, iar al unui bărbat cu 4%. Acest lucru poate fi explicat parţial prin aceea că având mai mulţi copii, scade activitatea fizică a părinţilor. Într-un studiu actualizat în 2007 se arata ca in cazul bărbaţilor, în 12 din 19 state membre UE cea mai mare pondere a obezităţii a fost înregistrată la grupa de vârstă 65-74 de ani, iar în celelalte şapte ţări membre, cea mai mare pondere a fost înregistrată la grupa de vârstă 45-64 de ani. Cele mai mari diferenţe între grupele de vârstă la bărbaţi au fost în Marea Britanie, Ungaria, Malta şi Grecia. Pentru grupa de vârstă 25-44 ani în Malta şi 45-64 în Marea Britanie unde se înregistrează un procent foarte mare de bărbaţi obezi. În România obezitatea a avut un trend ascendent de când a început să raporteze această afecţiune, astfel încât în perioada 1995-1999 ţara noastră a fost încadrată de către Asociaţia Internaţională de Studiu a Obezităţii în grupa ţărilor europene cu proporţia obezităţii cuprinsă între 15-19,9%, iar în perioada 2000-2008 în cea cu obezitate între 20-24,5%.
Determinanţii ce favorizează răspândirea obezităţii sunt multipli iar printre cei mai importanţi amintim:
1. Factori comportamentali - obiceiurile alimentare nesănătoase, alimentaţia cu mâncăruri tip fast-food şi dulciuri concentrate - consumate în exces şi din cauza ambalajelor şi reclamelor ispititoare, cunoştinţele insuficiente ale populaţiei despre alimentaţia sănătoasă, nerespectarea de majoritatea oamenilor a regimului de muncă şi odihnă, practicarea insuficientă a sportului, culturii fizice etc.
2. Factorii neuropsihici pot favoriza de asemenea apariţia bolii, prin modificarea apetitului şi a stilului de viaţă. Pofta de mâncare a obezilor este influenţată de o multitudine de factori: tulburări psihice, leziuni hipotalamice, pituitare, sau alte leziuni cerebrale, afecţiuni tiroidiene (hipotiroidism), hiperinsulinism.
3. Anumite modificări ale activităţii glandelor endocrine pot crea o predispoziţie la obezitate, şi anume: - funcţia exagerată a glandelor suprarenale poate să ducă, în anumite condiţii, la o creştere a poftei de mâncare, iar unele boli ale pancreasului şi ale glandei tiroide duc la obezitate datorită modificării funcţiilor tiroidei, tulburări ovariene şi în special la menopauză, care predispun la creşterea masei corporale etc.
4. Factorii ereditari. La anumite persoane, există o predispoziţie la obezitate. Această predispoziţie este de obicei comună mai multor membri ai uneia şi aceleiaşi familii, fiind o predispoziţie familială.
Nu in ultimul rind, trebuie tinut cont de faptul ca, in ultimele decenii, societăţile tradiţionale din multe ţări în curs de dezvoltare au înregistrat o urbanizare rapidă şi neplanificată, ceea ce a dus la stiluri de viaţă caracterizate prin alimentaţie nesănătoasă, activitate fizică redusă şi consum de tutun.

Soc, Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sanatatii al DSP BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5