Oficialități bistrițene, alături de mitropolitul Andrei, la lansarea volumului "Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și Istoria”

La Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, în cadrul serilor culturale, miercuri, 15 martie 2023, a avut loc un eveniment editorial și comemorativ în cadrul căruia a fost lansată cartea „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și Istoria”, scrisă de arhimandritul dr. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. De asemenea, a fost evocată personalitatea Mitropolitului Bartolomeu Anania, în anul când s-au împlinit 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a vrednicului de pomenire ierarh, eveniment ce a avut loc la data de 7 februarie 1993, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

În frunte cu Părintele Mitropolit Andrei, la eveniment au participat clerici, teologi, oameni de cultură, oficialități civile și militare din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, ucenici și fii duhovnicești, precum și numeroși credincioși clujeni.

În cadrul serii au luat cuvântul și au prezentat volumul: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și membru de onoare al Academiei Române; Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; Pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov – președintele Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; și Dr. Dumitru Suciu – cercetător științific gr. I în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române. Evenimentul editorial a fost completat cu un recital de muzică sacră susținut de corul de fete al Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos, și de corul maicilor de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele. Manifestarea a fost moderată și prezentată de părintele dr. Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

La finalul serii, părintele arhimandrit dr. Dumitru Cobzaru, autorul noii apariții editoriale, a vorbit despre conținutul volumului, care surprinde personalitatea Mitropolitului Bartolomeu în cheia istoriei pe care a traversat-o, și a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru prezență și pentru binecuvântarea apariției cărții, precum și tuturor celor prezenți.

"Felicitări, Arhimandritului Dumitru Cobzaru, pentru succesul acestei lucrări și pentru că dați oamenilor șansa să cunoască istoria vieții unui om apropiat lui Dumnezeu, care a trăit în credință și care a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

De asemenea, vreau să le mulțumesc: domnului deputat Bogdan Ivan, domnului prefect, Cioarbă Teofil, și domnului manager Gabriel Lazany, pentru că au participat, alături de mine, la acest eveniment comemorativ.

Mulțumiri însemnate, Pr. Protopop Alexandru Vidican, iar pentru recitalul de muzică sacră, mulțumiri maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele și elevelor de la Colegiul Ortodox “Mitropolit Nicolae Colan”, ați reușit să creați o atmosferă divină, care să ne aducă mai aproape de Dumnezeu.", a transmis președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

***

Apărut anul acesta printr-o colaborare între Editura Renașterea și Editura Centrului de Studii Transilvane a Academiei Române – Filiala Cluj, volumul reprezintă transpunerea editorială a tezei de doctorat a autorului, intitulată „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul, Destinul și Istoria”. Aceasta a fost susținută public anul trecut, în data de 24 octombrie, și a fost realizată în cadrul Școlii Doctorale a Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, sub îndrumarea științifică a vrednicului de amintire prof. univ. dr. Nicolae Edroiu (fost membru corespondent al Academiei Române) și a dr. Dumitru Suciu, cercetător științific gr. I în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu”.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5