Olimpiu Nuşfelean într-o lectură publică la Palatul Copiilor Bistriţa

Într-o organizare deosebită a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj a avut loc o captivantă lectură publică, avându-l ca protagonist pe cunoscutul scriitor bistriţean Olimpiu Nuşfelean, directorul revistei „Mişcarea Literară” şi preşedintele Cenaclului „George Coşbuc”.
Deosebitul eveniment, la care au participat profesori, jurnalişti, scriitori, elevi de la Cercul de Creţia Literară a Palatului, invitaţi, un numeros public doritor de poezie de calitate şi sensibili la actul de creaţie, s-a derulat la frumosul Palat al Copiilor Bistriţa.
Poetul a lecturat cu sensibilitate şi şarm mai multe poeme, special alese pentru auditoriul zilei, oferind autografe tuturor pe semne de carte imprimate cu poemul său Artă poetică, „Cine a făcut aceste poezii mai frumoase chiar decât poetul?”, şi pe cărţi.
S-a organizat şi o expoziţie de carte Olimpiu Nuşfelean.
Eleva Diana Porca, o apropiată a grupului liric de la Palat, a dedicat poetului două piese la chitară. Au interpretat poezii din creaţia autorului invitat liceenii: Emilian Horea, Giorgiana Suciu, Carmen Rus, Simina Bălan, Oana Hudişteanu, Andreea Lechinţan, membri ai grupelor de creaţie literară şi jurnalism. Profesorul Ioan Sabin Mureşan a citit poemul „Iluzie la Veneţia”, bilingv, în română şi italiană, traducerea în limba lui Dante aparţinându-i.
Dintre participanţi, unii elevi, jurnalişti, profesori au adresat scriitorului întrebări cu miez, beneficiind de răspunsuri pe măsură.
Au intervenit în dialog bibliotecara Margareta Pop, profesorul Adrian Iliuţă şi scriitorii Virgil Raţiu, Victor Ştir, punctând fiecare aspecte importante ale bunei implicări a lui Olimpiu Nuşfelean în viaţa literară şi didactică pe plan judeţean şi naţional.
Autorul a primit şi „frezii”, florile sale preferate, de dragul poemului său omonim, un crochiu al portretului său realizat de confratele lui Virgil Raţiu, un desen cu chipul său în creion, realizat de o pictoriţă în devenire – Denisa Mureşan, şi privilegiul de a fi primul invitat la „Poezăria” Teodorei Burje, un loc unde se vor vinde/ servi poezii, proiect lansat cu acest prilej.
Atmosfera a fost una reconfortantă, inspiratoare.
Moderatoarele Iulia Istrate şi Diana Morar au coordonat cu dezinvoltură şi pricepere evenimentul, întărind privilegiul şi onoarea pe care le are Palatul Copiilor Bistriţa şi nu numai prin buna colaborare cu poetul invitat şi revista „Mişcarea literară”.
A fost o seară de magie a poeziei, a creaţiei poetice, un act cultural de trăiri intense şi benefic.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]