Olimpiu Nuşfelean şi Ioan Pintea la aniversarea revistei literare Familia

Anul 2015 este unul jubiliar pentru revista de cultură Familia. În acest an se împlinesc 150 de ani de la prima apariţie a ei, la Pesta, începând din 5 iunie 1865, din iniţiativa foarte tânărului Iosif Vulcan, cînd acesta avea numai 24 de ani. Revista “Familia” este un reper important în istoria presei româneşti şi a literaturii române. Aşa cum observă prof. univ. dr. Ion Simuţ „Debutul lui Mihai Eminescu în Familia din 1866 rămâne cea mai semnificativă referinţă în istoria de 150 de ani a revistei. Iosif Vulcan a alcătuit un „Panteon” al culturii române din toate cele trei provincii. Seriile următoare au continuat tradiţia lui Iosif Vulcan. În 1965, la Centenar, a apărut seria contemporană ancorată în dezbaterile culturale de actualitate.” Revista a avut patru redactori şefi: Iosif Vulcan, G.M. Samarineanu, Alexandru Andriţoiu şi, azi, Ioan Moldovan.
În perioada 25-26 iunie 2015, la Oradea (Teatrul de Stat, Casa Municipală de Cultură, Muzeul Iosif Vulcan) au avut loc Zilele Revistei Familia, manifestări prilejuite de acest jubileu. Au fost prezentate saluturile oficialităţilor, salutul Ministrului Culturii, ale invitaţilor din ţară şi din Republica Moldova. Vizitele literare, lecturile publice de poezie, prezentările de carte au întregit programul manifestărilor. Au fost reprezentate principalele reviste literare din ţară. Revista Mişcarea literară a fost prezentă la Oradea prin Olimpiu Nuşfelean (director, care a primit o diplomă şi medalia jubiliară) şi Ioan Pintea (redactor-şef, participant la lectura publică organizată cu această ocazie).
Legat de acest eveniment, Olimpiu Nuşfelean declară: „În această perioadă, cînd se vorbeşte atît de mult despre revistele literare, a căror soartă pare să fie îmbunătăţită printr-un gest (benefic) al statului, revista Familia este un argument puternic privind rolul revistelor de cultură. Urmărind scara pe care urcă – pînă la apogeu – creaţia eminesciană reflectată în perioada primă a revistei, putem configura imaginea publicaţiei orădene ca o coloană puternică de înălţare şi susţinere a culturii, a literaturii naţionale. Nu-i nimic mai întăritor pentru spiritul vieţii noastre literare să constaţi cum o asemenea publicaţie învinge secolele. Revista Familia exprimă un destin literar de excepţie, prin istoria sa, prin actualitatea literară pe care o serveşte impecabil şi generos. Nu cred că folosesc vorbe mari afirmînd că echipa redacţională de acum, foarte restrînsă de altfel, ca şi colaboratorii, numeroşi şi diverşi, răspund cu onoare şi strălucire provocării menţinute de o tradiţie copleşitoare. Cred că şi oficialităţile, cum se zice, locale, care sprijină financiar proiectul literar Familia au înţeles acest lucru. Redacţia revistei Mişcarea literară îi felicită pe redactori şi pe colaboratori şi urează Familiei să marcheze cît mai multe jubilee!”
Să menţionăm că primele patru serii ale revistei Familia (1865-1944) se găsesc scanate şi arhivate integral pe site-ul Bibliotecii Centrale Universitare Cluj-Napoca (Biblioteca digitală, Periodice) şi pot fi răsfoite sau studiate pagină cu pagină, în întregimea colecţiilor. Directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud, Ioan Pintea a perfectat cu Ioan Moldovan, directorul revistei Familia, donaţia colecţiei revistei, serie npuă, ce va ajunge în curând în judeţ.
La evenimentele de la Oradea-Mare a fost lansată şi o ediţie aniversară a revistei Familia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5