23 MARTIE - ZIUA MONDIALA A METEOROLOGIEI

“OMM - 60 DE ANI in serviciul sigurantei si bunastarii tuturor”

In fiecare an pe data de 23 Martie ORGANIZATIA METEOROLOGICA MONDIALA impreuna cu comunitatea meteorological internationala sarbatoreste Ziua Mondiala a Meteorologiei. Aceasta zi se sarbatoreste din anul 1961 si mrcheaza intrarea in vigoare la 23 Martie 1950 a Conventiei ONU care a transformat vechea Organizatie Meteorologica Internationala intr-o organizatie interguvernamentala cunoscuta sub numele de “ORGANIZATIA METEOROLOGICA MONDIALA”.

Inainte Organizatia meteor5ologica internationala(OMI) a fost infiintata la primul Congres Meteorologic International de la Viena in septembrie 1873 cu scopul de a facilita colaborarea internationala in domeniul meteorologiei, in special prin coordonarea observatiilor si prin utilizarea de instrumente standardizate.

In acest an tema aleasa pentru marcarea acestui eveniment este:OMM- 60 de ani in serviciul sigurantei si bunastarii tuturor”.

In acesti 60 de ani harta lumii s-a schimbat substantial ,iar astazi OMM cuprinde 189 de tari si teritorii.

Multe dintre fenomenele climatice de azi par a nu fi ce erau cu cateva decenii in urma.Manifestarile violente ale vremii sunt din ce in ce mai dese,secetele mai profunde si de mai lunga durata.,fapt ce subliniaza inca odata importanta ce trebuie acordata acestor probleme. Conform statisticilor din ultimul deceniu cam 80% din totalitatea catastrofelor naturale sunt de origine meteorologica sau hidrologica cu consecinte grave asupra economiei mondiale si a sigurantei de viata a oamenilor. Astfel se estimeaza ca peste 65% din in economie si aproape 90% din decese ca fiind consecinta catastrofelor legate de starea vremii.

Sistemele perfectionate de observare a vremii impreuna cu reteaua optimizata de calculatoare si mijloace moderne de telecomunicatii au condus la dezvoltarea tehnicilor de prognoza numerica a vremii, fapt ce a permis realizarea de progrese considerabile in privinta estimarilor in timp real al diferitelor fenomene meteorologice,cum ar fi producerea unor cantitati importante de precipitatii care pot provoca inundatii cu urmari grave pentru economia si populatia din zonele afectate. In prezent, datorita prognozei cantitative a precipitatiilor,autoritatile locale si Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta pot alerta din timp populatia din zona ce urmeaza a fi afectata , luand masurile ce se impun in astfel de cazuri.

O mare importanta a prognozelor meteorologice si hidrologice consta in faptul ca acestea contribuie ,indirect,la cresterea productiei agricole printr-o mai buna gestionare a resuselor de apa de catre cultivatori. De asemenea ,prognozele meteorologice contribuie l a siguranta transporturilor feroviare,rutiere,maritime si aeriene prin emiterea in timp util a unor fenomene meteo periculoase ca:vanturi puternice,ploi si ninsori abundente,depunere de polei,producerea cetii,etc.

Progresele realizate de serviciile nationale si regionale de prognoza,la care si-au adus aportul generatii succesive de meteorologi,au contribuit si contribuie la prevenirea producerii unor mari pagube materiale economiei si evitarea de victime in randul populatiei,asigurandu-se siguranta si confortul acesteia

AUREL MARCU

Seful Statiei Meteorologice Judetene Bistrita

Comentarii

23/03/10 23:00
Cecilia

Va doresc VREME BUNA !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5