Omul e ca o pasare care are doua aripi - familia și profesia

,,Non omnis moriar.. (Nu voi muri de tot) , Horațiu

Viata fiecarui om poate deveni intr-un anumit context, prin vointa si persevernta, prin lucrare si automodelare interna, neincetata, tenace, concepand existenta ca pe o arta a posibilitatilor nebanuite si nelimitate de a cauta si de a da pret durabil clipelor efemere------un imens univers, un roman relevant si captivant nu numai pentru semeni ci si pentru un intreg sir de generatii.
De acest gand ma simt animata si inaripata ori de cate ori ma aflu in fata unei personalitati-model, care ma atrage, ma acapareaza, si fascineaza, ma determina sa devin mai intelegatoare si iertatoare cu cei din preajma, mai legata de cei de dinaintea mea, mai integrata travaliului celor de astazi ce lucreaza pentru cei de maine.
O personalitate model va ramane pentru mine doctorul Gheorghe Traian Dascal, presedintele de onoare al Despartamantului ASTRA ”Grigore Silasi”, Beclean.
Omul e ca o pasare care are doua aripi: una este familia, cealalta profesia.
Ca OM cred ca doctorul Traian Dascal si-a asigurat linistea si climatul, necesare activitatii pentru care s-a pregati, fiind un medic profesionist din toate punctele de vedere. Dar harul si talentul cu care isi potrivea si rostea cuvintele, grija si rabdarea cu care aduna armatura argumentatiei, iscusinta cu care stia sa selecteze si sa ierarhizeze datele istorice si nu numai, si-a creat o mare familie prin investitii atat in cultura judeteana cat si nationala. Multitudinea busturilor marilor personalitati istorice si ale literaturii nationale, dintre care amintim aici de bustul Regelui Ferdinand si de bustul scriitorului Liviu Rebreanu din orasul Beclean, dezvaluie a doua aripa a pasarii, care a parasit taramul material zburand spre inaltul cerului, lasand Asociatiunea ASTRA mai saraca cu un membru si cu un gol imens al despartirii.
Se cuvin adaugate la toate acestea inca multe alte coordonate ale trudei domniei sale. Activitatea diversa si complexa, perseverenta si atenta de popularizare a istoriei nationale cu o vadita grija si responsabilitate pentru ceea ce se scrie si cum se scrie, pentru binele si progresul stiintei istorice. si in toate acestea si de fiecare data, oriunde si oricand medicul, doctorul si cercetatorul profesionist s-au armonizat si manifestat deopotriva in slujba Cetatii-Istoriei prin alese calitati morale si civice.
Nu pot lipsi, de buna seama, nici intrebarile nostalgice, fiindca orice OM isi doreste mai mult decat poate realiza; si vorba cronicarului ”nefiind vremurile sub carma omului, ci bietul om sub vremi”.
Prin trairile intense, prin sentimentele complexe ce ne coplesesc intr-un astfel de moment, printr-o asemenea gravitate a situatiei apare chinuitoarea intrebare a neintrecutului tiran modern in cinstirea, pretuirea fiecarei clipe a vietii:
”Nu e pacat, ca sa se lepede,
Clipa cea repede,
Ce ni s-a dat...?”
(M.Eminescu)
La sfarsit de drum, raman faptele: ”Si cum sub tampla mea fierbinte
Trecutul iarasi reinvie,
Nu cate-au fost imi vin in minte,
Ci cate-or fi putut sa fie....”
(Octavia Goga)

DRUM LIN, FIE-VA TARANA USOARA DOMNULE DOCTOR TRAIAN DASCAL

Despartamantul ASTRA ”Grigore Silasi”, Beclean
Presedinte Prof. Dr. Ligia Danila

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5