Onor pompierilor bistriţeni!

         Nu o dată şi-au riscat viaţa pentru a salva alţi oameni aflaţi în pericol. Luptă cu focul, dar şi cu apa, aşa cum s-a întâmplat şi în acest an. Acţionează pentru acordarea primului ajutor calificat, descarcerarea persoanelor implicate în accidente, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, intervin la cutremure sau alunecări de teren şi în multe alte situaţii care pun în pericol viaţa şi bunurile oamenilor. Este vorba despre pompierii bistriţeni cărora le urăm „La mulţi ani!”.

         Ziua Pompierilor din România a fost marcată, pe pietonalul bistriţean, printr-o manifestare ce a îmbinat prezentarea tehnicii din dotare, cu defilarea angajaţilor Ispectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud, cu oferirea de diplome de onoare, dar şi avansări în gradul următor, înainte de termen. Au răspuns invitaţiei inspectorului şef al ISU BN, col. dr. ing. Constantin Florea, prefectul Ovidiu Frenţ, subprefectul Terente Ciui, preşedintele CJ – Emil Radu Moldovan, primarul municipiului Bistriţa – Ovidiu Creţu, viceprimarul Bistriţei – Cristian Niculae, şefii instituţiilor militarizate din subordinea MAI.

         După acordarea onorului militar şi intonarea Imnului naţional, evenimentul a continuat cu un scurt ceremonial religios, pentru a comemora actul eroic din 13 septembrie al pompierilor militari, conduşi de loc. Paul Zăgănescu în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea Revoluţiei de la 1848.

         Ca de fiecare dată, Ziua Pompierilor a fost o ocazie pentru a-i distinge pe câţiva dintre pompierii bistriţeni care s-au făcut remarcaţi în acest an, o alegere grea, potrivit inspectorului şef al ISU BN. Diplomele de onoare acordate de „Agenda Pompierului” au fost înmânate pentru lt. Ilie Dunca, mr. Cristian Bucur,  plt. adj. Marius Vranău, plt. adj. Mihai Stăncescu şi plt. Paul Seserman (Garda de Intervenţie Beclean). De asemenea, prin Ordin al ministrului Afacerilor Interne, au fost avansaţi înainte de termen, de la gradul de maior la cel de locotenent colonel, Vitalie Florea şi Ilie Rânziş. Prin Ordin al inspectorului general al IGSU, au fost avansaţi înainte de termen, în gradul militar de maistru cls. I, Adrian Manuel Rus, iar în gradul de plutonier adjutant, Ioan Palage.

         Prefectul Ovidiu Frenţ a relevat, în mesajul său, istoricul acestei „arme” la Bistriţa, în 1870, saşii înfiinţând prima formaţiune de pompieri voluntari. „Îl onorăm pe Dumnezeu, dar îl apărăm pe acela care este aproape de noi (n.n. – deviza pompierilor de atunci). Acest lucru îl faceţi în fiecare zi, aveţi o medie de circa 30 de intervenţii zilnic şi aproape 1000 lunar, ceea ce demonstrează de ce cetăţenii judeţului nostru vă consideră atât de importanţi şi aveţi încrederea lor maximă. Rolul dumneavoastră în societatea bistriţeană este foarte important”,  a mai spus prefectul Frenţ, menţionând că ISU BN are în toate celelalte instituţii „prieteni ai pompierilor”.

         Manifestările s-au încheiat cu defilarea subunităţilor de intervenţie şi prezentarea tehnicii din dotare, cei mai curioşi fiind copiii, poate nu într-un număr atât de mare, deoarece erau la şcoală.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5