Optimismul lui Veluţ Mureşan izvorăşte din cultul faţă de viţa-de-vie

 Este un timp prielnic efectuării lucrărilor din podgoria lui Veluţ Mureşan din Kofenberg. Echipa de specialişti viticoli din Matei, o formaţie care a învăţat tainele viţei-de-vie, pregăteşte de pe acum viitoarea recoltă de struguri. Este foarte important cum se fac tăierile. Nu oricine ştie s-o facă. Trebuie lăsate corzile de rod atât pentru anul acesta, cât şi pentru anul următor, îmi explică unul dintre specialişti. S-au modernizat şi tăierile. Veluţ Mureşan  a cumpărat din Franţa foarfece electrice cu baterii, cu un randament foarte ridicat, peste 1000 de butași pe zi. De asemenea, din această primăvară, ferma este dotată cu aparate de legat via cu material biodegradabil.

          În vecinătatea podgoriei este pregătit terenul pentru înfiinţarea unei plantaţii de nuc, pe o suprafaţă de 10 hectare, ne spune acelaşi fermier.

          Din când în când, Veluţ mai fuge şi la Enciu, la via moştenită de la părinţi. Nu o poate lăsa în paragină. Encenii au un cult deosebit faţă de viţa-de-vie, şi în vremea CAP-ului via era lucrată ca la carte.

          Chiar dacă pandemia a lovit crunt desfacerea vinului, totuşi, Veluţ Mureşan este optimist, este mereu preocupat să facă lucrări de cea mai bună calitate, să ofere beneficiarilor firmei Paulaner pâine şi vin de calitate, iar în viitor nuci pentru consumul nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5