SIMPOZIONUL NATIONAL

“OPTIONALELE IN PREDAREA GEOGRAFIEI”

Sambata , 17.01.2009. la Scoala Generala Nr. 4 , Bistrita, a avut loc Simpozionul National cu tema “OPTIONALELE IN PREDAREA GEOGRAFIE”, organizat de Consiliul Consultativ al Profesorilor de Geografie Bistrita-Nasaud,Scoala Generala Nr. 4 Bistrita,Liceul cu Program Sportiv Bistrita ,in colaborare cu I.S.J.B-N si Casa Corpului Didactic Bistrita – Nasaud.

Coordonatorii acestui proiect au fost ;

• Prof. Doina Petrean,inspector de specialitate,ISJ BN;

• Prof. Olivia Duicu, Sc.Gen.nr.4 Bistrita ;

• Prof. Viorica Cira, Liceul cu Program Sportiv, Bistrita si s-a desfasurat pe doua sectiuni : 1) “Cunostintele despre mediul geografic insusite in gradinita si in ciclul primar prin predarea optionalelor”, moderator prof.O.Duicu si 2) “Programe de optionale realizate si aplicate de profesori din gimnaziu si liceu, moderator prof. Doina Petrean .

Simpozionul National cu participare internationala a avut ca obiective :

• Optimizarea disciplinelor optionale in predarea geografiei si a altor materii scolare;

• Promovarea celor mai bune experiente in intocmirea si aplicarea optionalelor;

• Realizarea unei lucrari colective cu programe de optionale aplicate in predarea geografiei si a altor discipline de invatamant.

La acest simpozion au participat cu lucrari 50 de profesori de geografie,41 de profesori de alte discipline, 25 de invatatori,educatori,institutori si 2 studenti de la Facultatea de gegrafie”Babes-Bolyai”,extensia Bistrita. Cei 123 participanti au reprezentat judetele :Alba,Arad, Bacau, Bihor,Bistrita-Nasaud,Botosani, Brasov, Braila,Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Galati, Iasi, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Timis si Tulcea, fiind mesagerii a 57 de scoli ,78 venind din judetele mai sus mentionate si 45 din judetul nostru.

Din partea ISJ BN au participat:prof.L.Muresan,insp. gen.,prof.insp.I.Costea,prof.insp.L.Iacob,prof. insp. M.Boboly , iar din partea CCD BN prof. O.Nusfelean .

In discutiile purtate s-a subliniat faptul ca s-au implinit 10 ani de cand in invatamantul preuniversitar s-au implementat optionalele prin Ordinul Nr.4224/22.07.1998.

Era necesara completarea unui curriculum nucleu (C.N.) cu un curriculum la decizia scolii(C.D.S.). C.D.S. va duce la personalizarea unitatilor de invatamant dand posibilitate elevilor sa opteze pentru ceea ce ii reprezinta. Daca optionalele acopera o anumita nevoie din ceea ce ar trebui sa se intample in unitatea scolara respectiva si daca optionale existente si-au atins obiectivele, atunci acea scoala se va transforma intr-o ” scoala prietenoasa”. N.Iorga spunea “Scoala cea mai buna e aceea pe care o iubeste mai mult elevul decat profesorul”.

In C.D.S. invatarea este centrata pe elev si tinta ei este sa ajute la formarea elevilor ,oferind posibilitatea de a se introduce gradual aceasta importanta abordare a invatarii in scolile care nu au pornit inca in aceasta directie, C.D.S. va deveni emblema puterii decizionale a scolii atunci cand procesul de descentralizare se va realiza pe deplin si optionalele vor raspunde necesitatii comunitatii locale si pietei muncii. Ne vom alinia astfel invatamantului din tarile U.E., unde clasa nu mai este o entitate fixa,ci este o notiune extrem de flexibila, grupele se organizeaza si dezorganizeaza in functie de interesele si capacitatile elevilor.In Suedia, M. Britanie, Franta, C.D.S. acopera un procent de pana la 70%,in timp ce la noi are o pondere de numai 25%.

In urma cu 10 ani optionalul era o provocare,dupa 10 ani optionalul poate sa aprofundeze sau sa nuanteze lucrurile si mai mult.Inca in aceasta directie mai este foarte mult de facut.”Cel care vrea sa atinga un scop trebuie sa ad- mita si mijloacele pentru atingerea acestui scop”(Machia- velli).O astfel de activitate dovedeste ca invatamantul este productiv,ca in invatamant reforma a inceput inca din timpul Ministrului Andrei Marga,ca in invatamant sunt oameni de calitate,cu experienta, care vor sa valorifice potentialul uman si material din fiecare unitate de invatamant,care vor ca invatamantul romanesc sa devina compatibil cu politicile si sistemele educationale europene.

Prof .F. Marcu-Sc. Gen.”A.Iancu” Bistrita

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5