Ovidiu Creţu: Lucrările de reabilitare a clădirii Centrului Cultural Municipal se vor prelungi până în octombrie sau noiembrie

Termen prelungit pentru reabilitarea Casei de Cultură. Contactat telefonic, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, ne-a declarat că lucrările de reabilitare a clădirii Centrului Cultural Municipal nu vor fi finalizate la finele lunii iulie, aşa cum prevede proiectul, acestea se vor prelungi până în toamnă, deoarece, potrivit edilului, au intervenit lucrări suplimentare. Creţu a mai spus că nu are o preferinţă specială în ceeea ce priveşte noua denumire a clădirii reabilitate, cetăţeanul bistriţean va fi cel care va decide. "Clădirea în sine se poate numi Casa de Cultură sau Palatul Culturii”, a precizat primarul municipiului Bistriţa.

Potrivit proiectului, lucrările ar trebui finalizate la finele lunii iulie. Într-un interviul acordat cotidianului nostru aţi spus că, undeva, prin toamnă. Când vor fi finalizate, totuşi, lucrările?

Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: La ora actuală, proiectul este revizuit şi transmis la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest pentru aprobarea revizuirii proiectului, pentru că în momentul în care am început să dăm jos tencuiala sau ornamentele de pe pereţi, am constatat că apar lucrări în plus faţă de cele prevăzute iniţial. Atunci când am făcut expertiza nu am putut să spargem tencuiala şi să dăm jos ornamentele, pentru că noi am mai folosit clădirea Casei de Cultură încă 2-3 ani până a fost aprobată finanţarea.

Am constatat că sunt lucrări suplimentare şi aceste lucrări suplimentare determină şi unele întârzieri până când se reproiectează, până când se clarifică finanţarea. De aceea, lucrările nu vor fi terminate în iulie aşa cum a fost contractul iniţial. Ele se vor prelungi în toamnă, în octombrie sau în noiembrie, probabil, pentru că trebuie să facem lucrurile bine. Trebuie să iasă un lucru de bună calitate şi atunci, dacă constatăm că trebuie muncă în plus, trebuie să o facem acum, pentru că altă reabilitare a Casei de Cultură în următorii 30 de ani nu o văd posibilă. Şi atunci ceea ce facem acum, trebuie să fie bine făcut.

Vom suporta corecţii financiare, odată cu amânarea lucrărilor?

Ovidiu Creţu: Nu, doar că lucrările suplimentare trebuie să urmeze procedurile legale de atribuire.

Un răspuns final ar fi finele anului 2015?

Ovidiu Creţu: Categoric, până la finele lui 2015 vor fi finalizate lucrările, pentru că nici nu se mai pot finanţa lucrările pe fonduri europene.

Care va fi, în cele din urmă, denumirea finală: Casa de Cultură sau Palatul Culturii?

Ovidiu Creţu: Eu vă propun să facem un sondaj printre bistriţeni şi chiar vă solicit dumneavoastră o mână de ajutor. Haideţi să-i dăm drumul la o întrebare pentru cetăţeni în ziarul dumneavoastră: pentru ce denumire aţi opta, Casa de Cultură sau Palatul Culturii? Că acolo va funcţiona Centrul Municipal de Cultură e o altă problemă, dar clădirea în sine se poate numi Casa de Cultură sau Palatul Culturii.

Dumneavoastră, pentru ce denumire aţi opta?

Ovidiu Creţu: Nu am o preferinţă specială, de obicei, mă duc la original, la ceea ce a fost iniţial şi încerc să valorific acea denumire. Gewerbeverein nu este o denumire care să se fi încetăţenit în Bistriţa, aşa cum este Schullerwald sau Heidenfeld şi atunci nu ne putem întoarce la vechea denumire. Deci, ar fi Casa de Cultură sau Palatul Culturii. Eu nu am o preferinţă, oricare dintre ele, să vedem ce spune cetăţeanul bistriţean.

Stadiul lucrărilor de reabilitare a Centrului Cultural Municipal

"În perioada de iarnă au fost realizate lucrări în interiorul clădirii, astfel:

- s-au curăţat suprafeţele tencuite în sala de spectacole, cu înlăturarea tencuielilor compromise;

- s-a lucrat la consolidarea lojei centrale unde s-au înlăturat finisajele existente de pe parapete, acestea fiind refăcute cu căptuşeli fonoabsorbante pluşate;

- foaierul, spaţiile de expoziţie şi garderoba de la parter, respectiv loja laterală sudică de la etaj, au fost tencuite şi gletuite, fără a se interveni la profilele şi ornamentele de tencuială;

- s-au montat tubulaturi, cabluri şi doze pentru instalaţiile electrice şi de curenţi slabi şi semnalizatoare de incendii în toată clădirea. Acum continuă lucrările pentru realizarea finisajelor interioare, precum şi lucrările asupra tâmplăriei şi execuţia instalaţiilor electrice, termice şi de ventilaţie. De asemenea, se execută lucrări de restaurare a decoraţiunilor artistice, iar odată cu încălzirea vremii se vor relua lucrările de restaurare a faţadelor”, ne comunică municipalitatea pe site-ul administraţiei locale www.primariabistrita.ro.

Municipiul Bistriţa derulează proiectul „Reabilitarea clădirii Centrului Municipal de Cultură „George Coşbuc” Bistriţa, monument istoric de categoria A” finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 16.036.649,67 lei din care asistenţă nerambursabilă 15.715.916,68 lei. Valoarea contractului de execuţie lucrări este de 7.339.383,89 lei, fără TVA.

Foto: www.nord-vest.ro

Comentarii

25/03/15 15:21
Vizitator

Denumirea trebuie sa ramana cea traditionala de CASA DE CULTURA "GEORGE COSBUC" asa cum este cunoscuta de multi ani de catre bistriteni. Nu trebuie "inventate" fel de fel de denumiri dupa cum i se nazare fiecarui individ, fiindca asta nu schimba cu nimic lucrurile. Poare mai degraba ar trebui imbunatatite anumite functiuni ale scenei, cum ar fi construirea fosei pentru orchestra, pentru spectacole de teatru liric (opera sau opereta). In fond si dupa reabilitare, cladirea ramane cu aceleasi functiuni. Nici sala de spectacole nu va deveni mai incapatoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5