Până în 1 martie va fi semnat protocolul de colaborare între PSD şi ACD

Liderii PSD din cele 16 judeţe din Ardeal şi Banat s-au reunit la Bistriţa, în cadrul unei şedinţe de lucru în care a fost prezentată opinia filialelor vizavi de construcţia unei platforme politice între formaţiunea social-democrată şi Alianţa de Centru Dreapta. La eveniment au participat Valeriu Zgonea, Viorel Hrebenciuc, Constantin Niţă, Mircea Duşa, Nicolae Bănicioiu, Dan Şova. Bistriţa a fost aleasă drept locaţia acestei întâlniri pentru că este singurul municipiu reşedinţă de judeţ din Transilvania unde funcţia de primar aparţine Partidului Social Democrat.

Până în 1 martie va fi semnat protocolul de colaborare între PSD şi ACD

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că cele 16 organizaţii din zona Ardeal-Banat au aprobat în unanimitate construcţia unei platforme politice comune cu ACD. „Practic, toţi preşedinţii sunt de acord cu principiile de bază ale acestei construcţii. În primul rând vorbim de o luptă comună pentru a scăpa România, pentru a scăpa cât mai repede cu putinţă de Guvernul Boc şi preşedintele Traian Băsescu şi, în al doilea rând, de a încerca împreună cu ACD să creăm o agendă până-n 2019 şi o construcţie de guvernare comună, cu obiective comune pentru România, obiectivul principal fiind revenirea României pe un drum democratic şi pe un drum economic şi social de pe care a deraiat”, a declarat Ponta, la finalul întâlnirii.

Victor Ponta a menţionat că parafarea protocolului de colaborare între PSD şi ACD va trebui făcută cel mai târziu până la 1 martie pentru că „boala lungă este moarte sigură”, decizia finală urmând să fie luată în forurile statutare, Comitetul Executiv sau Consiliul Naţional.

Ponta le-a cerut liderilor de filiale să dea dovadă de înţelepciune în relaţia cu liberalii. „Vor fi probleme de lămurit pe plan local. Aşa cum liderii PSD şi PNL de la Bistriţa pot să stea la masă, să discute ceea ce este mai bine pentru municipiul Bistriţa sau pentru judeţ, aşa i-am îndemnat pe toţi colegii mei să stea la masă cu liderii PNL din toate celelalte judeţe şi atunci când e vorba de un obiectiv atât de important pentru România, orice fel de interes de partid sau personal devine secundar”.

În ceea ce priveşte principiul parităţii, acesta va fi respectat cu stricteţe la constituirea Guvernului, dacă PSD şi ACD vor câştiga alegerile parlamentare. În schimb, la stabilirea candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte CJ, primar de municipiu reşedinţă de judeţ sau a listelor comune la CJ şi consiliile municipale, prioritară va fi opţiunea electoratului exprimată prin sondajele de opinie. „Categoric, suntem două forţe egale, nu vorbim de procente şi de vot pentru că asta oamenii decid. Avem interesul comun de a prezenta cei mai buni candidaţi care să fie aleşi de oameni. Vom desemna împreună candidaţii pe care oamenii doresc să-i voteze, nu este suficient să fie doriţi de mine sau de Crin Antonescu”, a explicat Victor Ponta.

PSD susţine desfiinţarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului

Social-democraţii propun o descentralizare în domeniul finanţării proiectelor europene, considerând că situaţia actuală este una anormală. „Am ajuns într-o situaţie cu totul şi cu totul anormală, poate mai rău decât înainte de 1989. Orice leu plătit în impozite şi taxe, de orice cetăţean al judeţelor din Ardeal, Moldova sau Oltenia, ajunge şi este folosit în mod greşit şi corupt de Guvernul Boc. Orice drum comunal dintr-o comună din Bistriţa-Năsăud nu poate fi reparat decât dacă te duci în anticameră, cu căciula în mână, la ministrul Udrea”, a justificat demersul liderul PSD. Potrivit lui Victor Ponta, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului ar trebui desfiinţat şi „toate atribuţiile fiscale şi de proiecte de finanţare să fie îndreptate către regiuni”. Guvernul de la Bucureşti, în opinia social-democraţilor, ar trebui să aibă doar rolul de a echilibra dezvoltarea regiunilor, în special prin fonduri europene. „Să iei toţi banii din Ardeal şi să-i duci la Boc şi Udrea, care să-i repartizeze pe criteriu politic şi pe criteriu de corupţie, cine dă mai mult înapoi, să-i repartizezi numai către firmele PD-L, reprezintă un atac grav la şansa de dezvoltare a regiunilor noastre tradiţionale”, a mai precizat Victor Ponta.

Social-democraţii reclamă „cedările excesive” făcute de Guvern în favoarea UDMR

Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că social-democraţii îşi propun să promoveze drepturile minorităţilor, însă nu cu orice condiţii. Liderul social-democrat a criticat politica Guvernului Boc în raport cu solicitările UDMR, precizând că „nu este de vină cine cere, ci cel ce dă”. Ne dorim o convieţuire cât mai bună cu minoritatea maghiară, suntem gata să garantăm şi să promovăm drepturile minorităţilor recunoscute la nivel european, dar noi nu vom fi niciodată de acord cu cedările excesive făcute de către Guvernul Boc într-un singur scop, acela de a-şi perpetua încă o lună, două, un an existenţa la guvernare. Nu este de vină cel care cere, de vină este cel care dă, doar ca să-şi satisfacă un interes personal. Din acest punct de vedere, Traian Băsescu şi Emil Boc se comportă ca nişte duşmani ai viitorului dezvoltării României şi al celor care trăiesc aici, indiferent de originea etnică pe care o au”, a menţionat Ponta.

Liderul PSD a menţionat că PSD nu va face niciun fel de ofertă către UDMR şi nu va ceda anumite favoruri după modelul premierului Boc „care ne vinde ca cetăţeni doar ca să-şi ţină funcţia”.

Victor Ponta: PD-L va lua sub 10%

Liderul PSD, Victor Ponta, consideră că, dacă alegerile vor fi organizate în mod corect, Partidul Democrat Liberal va obţine un scor electoral sub zece procente. De altfel, în aceste condiţii, preşedintele social-democraţilor vede PSD şi ACD drept câştigători ai alegerilor parlamentare din 2012. „Eu sunt absolut convins că, dacă PD-L nu va cumpăra voturi, aşa cum au făcut-o până acum, şi nu va frauda masiv votul din diaspora, vom câştiga alegerile. (…) Cei de la PD-L ştiu lucrul acesta. Nu există nicio altă explicaţie. Ei continuă să delapideze bani din fondurile publice pentru a plăti voturi. Dacă oprim aceste două strategii, PD-L va lua sub 10%”, a declarat liderul social-democrat.

Victor Ponta a precizat că PSD este partizanul unui sistem electoral mixt. „Sistemul de vot din 2008 şi-a dovedit nişte imperfecţiuni. Nu ai cum să fii pe primul loc şi să rămâi acasă, iar de pe locul patru să ajungi în Parlament. Nu ai cum să candidezi într-un partid şi a doua zi, după alegeri, să-ţi dai seama că-l iubeşti pe Băsescu. Nu ai cum să ceri parlamentarilor să nu fie responsabili faţă de cei care i-au votat. Noi am susţinut principiul votului mixt, în care merg în parlament cei care obţin primul loc în colegiul respectiv şi o listă naţională de compensare, astfel încât oameni de valoare, care n-au nici posibilităţi materiale şi nici darul de a electriza masele de votanţi, dar care sunt extraordinar de utili în elaborarea legilor, în comisii, să poată intra în Parlament”.

Comentarii

22/01/11 19:18
Vizitator

Semnarea acestui protocol va face ca procentul pnl sa fie la nivelul cunosut de psd in zona Ardealului.Va doresc multe succese pe linia media(antena 1 2 3,...,realitatea) si cel mai mare insucces la alegerile ce urmeaza. UN LIBERAL PROFUND JIGNIT de aceasta mascarada antonesciana.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5