Părintele Ilie Pioraș a scris despre protopopul-vicar Alexandru Baba (1893-1967)

Icu Crăciun

Preotul Ilie Pioraș a publicat până la această monografie, - „Alexandru Baba (1893-1967) – Protopop vicar în slujba Bisericii și a neamului ” (Ed. Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2018) -, încă trei cărți: „Micromonografie Valea Măgherușului” (în colaborare, 2014), „Valea Măgherușului – Biserica și Școala ” (2016) și „Memorandistul Gherasim Domide, Protopop al Bistriței” (2017).
Cartea despre care facem vorbire mai la vale este prefațată de protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican, și a apărut cu sprijinul Consiliului Local din Șieu-Măgheruș (localitatea unde păstorește iconomul stavrofor Ilie Pioraș) și al primarului Sorin Aurel Mititean. Ea are șapte secțiuni: „Alexandru Baba – Date biografice”, „Protopopiatul ortodox Alba Iulia – Scurt Istoric”, „Alegerea protopopului Alexandru Baba”, „Aspecte din activitatea administrativă a protopopului Alexandru Baba” (cu cinci subcapitole), „Vicariatul ortodox român Alba Iulia 1940-1945. Înființare, structură și organizare (cu zece subcapitole), „Memoriul protopopului A. Baba către procuratura generală după eliberarea din închisoare” și „Scurt istoric al parohiilor în care a slujit preotul Alexandru Baba”. Firește, nu lipsesc Bibliografia și Anexele care cuprind fotografii din viața acestui mare om de cultură, cunoscător al limbii maghiare și germane, fost, de asemenea, deputat în 1928, calitate în care a obținut terenuri pentru parohiile aflate sub jurisdicția sa și a ajutat la construirea multor case parohiale; ca o curiozitate, am aflat, citind această monografie, că în 1929, parohia Alba Iulia – Centru a cumpărat „cu 600.000 lei, sumă împrumutată de la C. E. C., terenul unde se afla casa în care a fost pălmuit Avram Iancu”. În perioada cedării Ardealului de Nord (1940-1944), acest bărbat de ispravă al neamului românesc s-a îngrijit de preoții refugiați și familiile acestora, ba a înființat noi parohii și posturi pentru cântăreții bisericești. După anularea acestui act odios, episcopul Nicolae Colan i-a acordat „dreptul de a purta toată viața titlul onorific de Vicar al Albei Iulia”. În anul 1948, autoritățile comuniste l-au condamnat la 7 luni închisoare în sinistrul penitenciar de la Aiud, (dar a stat închis 42 de luni!), plata a 5000 de lei, cheltuieli de judecată, fiindcă a deținut publicații interzise (calendare vechi, colecția Revistei teologice, colecția revistei Boabe de Grâu, a Telegrafului român etc., i-au confiscat locuința și multe alte bunuri personale (mobilier, covoare, alimente, pe scurt, tot ce a agonisit timp de aproape 30 de ani). Între anii 1952-1960, Alexandru Baba a slujit ca preot în parohia Buteni, jud. Arad, iar din 1960 în parohia Simionești, satul natal al soției sale Valeria, născută Pașcu. A decedat în 1967.
Vă invit să citiți această carte, scrisă cu competență și meticulozitate de părintele Ilie Pioraș, pentru a afla și alte lucruri interesante din viața și activitatea acestui patriot român.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5