Părintele protopop Baciu Viorel, cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa

Marţi, 14 iulie, prin Hotărâre a Consiliului Local, părintelui protopop Baciu Viorel i s-a conferit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa „pentru meritele deosebite şi contribuţia adusă la educaţia prin credinţă şi pentru credinţa creştină a cetăţenilor municipiului Bistriţa”.

Însemnele care atestă calitatea de Cetăţean de onoare vor fi înmânate în cadru festiv, pe data de 17 iulie, cu prilejul deschiderii „Zilelor municipiului Bistriţa”.

În expunerea de motive referitoare la propunerea de acordare a titlului preacucernicului părinte, primarul Ovidiu Creţu remarcă meritele deosebite şi contribuţia adusă la educaţia prin credinţă şi pentru credinţa creştină a cetăţenilor municipiului, pentru care propune conferirea titlului de „cetăţean de onoare” părintelui protopop Baciu Viorel:

„Ca preot paroh în municipiul Bistriţa din luna august a anului 1975, s-a rugat, a luminat şi a învăţat, de la amvon, cuvintele vieţii veşnice pe credincioşii din municipiul Bistriţa.

Începând cu anul 1990 şi până în anul 1997 a primit şi responsabilitatea de înaltă cinste, a Protopopiatului Ortodox Bistriţa. Au fost momente grele pentru noul protopop, mai ales după Revoluţia din decembrie 1989. Pentru pacea şi unitatea în credinţă, părintele protopop Baciu Viorel a invitat la dialog Biserica greco-catolică, în anul 1991.

În timpul protopopiatului părintelui protopop Baciu Viorel introducându-se religia în şcoli, au fost repartizaţi preoţii din Bistriţa la diferite şcoli. De asemenea, s-a început construcţia la noile biserici: pe Bulevardul Independenţei, în zona Big, lângă Spitalul Judeţean, şi lângă Piaţa din Calea Moldovei, în cartierul Ştefan cel Mare, şi pe strada Andrei Mureşanu, colţ cu strada Crinilor.

În toţi aceşti ani, a fost înconjurat cu toată dragostea de enoriaşii pe care i-a păstorit cu însufleţire, cu iubire de Dumnezeu, cu înţelegerea dată de vârsta şi experienţa sa îndelungată, dovedindu-se un model de preot la cei 75 de ani pe care i-a împlinit recent şi cei 50 de ani de rugă neîncetată la Altarul Bisericii străbune.

A scris şi tipărit două cărţi: „Istoria parohiilor I, III şi IV din Bistriţa”, precum şi un portret autobiografic intitulat „Curcubeul”.

În încheiere, îmi permit să remarc faptul că, acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa domnului părinte protopop Baciu Viorel, poate reprezenta şi expresia aprecierii comunităţii noastre pentru o viaţă plină de realizări şi sacrificii, ca un semn de recunoştinţă pentru anii petrecuţi în slujba Bisericii Ortodoxe Române”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5