Părintelui Ciprian Văidăhăzan i s-a înmânat cheia Bisericii Dumbrăviţa de către protopopul Doru Zimveliu

După ce părintele Claudiu Herinean, care a slujit în Dumbrăvița, protopopiatul Beclean, a fost desemnat preot al parohiei Iclod din protopopiatul Gherla, parohia Dumbrăvița a devenit vacantă.

Tânărul Ciprian Văidăhăzan, de la Cluj, a fost desemnat noul preot al parohiei Dumbrăviţa din protopopiatul Beclean.
Examenul a avut loc la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Clujului sub președinția ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. S-au înscris 29 preoți și tineri teologi din Arhiepiscopia Clujului. Interviul a constat în susținerea a trei probe, predică, cateheză și întrebări din liturgică. Detalii despre concurs ne-a oferit consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Cristian Baciu: „ Din comisia prezidată de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei au făcut parte părintele prof. Ioan Bizău, de la Facultatea de Teologie şi părintele director Liviu Vidican Manci, de la Seminar, fiind 7 concurenţi pe loc, ceea ce ne face să credem că au fost desemnaţi cei mai buni preoţi care să intensifice pastoraţia în parohiile în care au fost numiţi”.
Părintele Ciprian Văidăhăzan a fost instalat azi de părintele protopop Doru Zimveliu, de diaconul Mitropoliei Clujului, Cristian Timaru, fiul al satului Dumbrăviţa, şi de un sobor de preoţi.
“ Un preot cu har, tânăr și cu iubire de semeni este cel mai frumos cadou pe care diuganii îl puteau primi. Mulți ani de slujire părinte intru liniste și pace sufletească” spune deputatul Daniel Suciu, prezent la eveniment.
………………………
Biserica a fost construită în anul 1896 sub pastoraţia preotului Teodor Cotuţiu, din piatră şi cărămidă, de către meşterul Maftei din comuna Mănăştur, în stil neobizantin şi are hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavril”, fiind sfiinţită de către Mitropolitul Ardealului, Miron Românul din Sibiu în anul 1896. Despre această biserică, . J. Kádár spunea că “este una dintre cele mai frumoase din împrejurimi”. În primul război mondial, clopotul bisericii a fost aruncat jos din turn şi trimis la Budapesta pentru a se fabrica din el cartuşe. În urma căderii, clopotul a suferit o fisură, care se poate vedea şi astăzi. După terminarea războiului, la intervenţia preotului Teodor Cotuţiu, clopotul a fost readus şi aşezat la locul lui. O biserică frumoasă ca o zi de duminică.
In august 2007 Parohia Dumbrăviţa devenea vacantă, după moartea părintelui Benedict Vălean ( care a slujit în sat începând din 1971 până la finalul vieţii, timp de 36 de ani). În urma concursului a fost numit preotul Claudiu Herinean, instalat de protopop Ioan Dâmbu, Dumbrăviţa fiind prima lui parohie. În 2011 credincioşii din Dumbrăviţa l-au primit în mijlocul lor pe Preasfinţitul Vasile Someşanul. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită pe scena special amenajată lângă biserica ce poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, ierarhul fiind înconjurat de 20 de preoţi. Mulţime de oameni au ascultat cuvintele de învăţătură ale ierarhului, precum şi ale protopopului Doru Zinveliu. Pentru strădania sa, la doar 4 ani de preoţie, tânărul preot Claudiu Herinean, a fost distins de către mitropolitul Andrei cu brâul roşu şi gradul de iconom. După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a oficiat slujba de binecuvântare a frumoasei case parohiale, construită prin contribuţia enoriaşilor şi a Consiliului Local. În 2013 din nou sărbătoare pe Valea Ţibleşului, prin prezenţa Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei la Dumbrăvița. Ierarhul a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrărilor realizate în ultimii ani, la locașul de cult. Astfel a fost sfințit altarul de vară, închinat praznicului “Adormirii Maicii Domnului”, realizat în apropierea bisericii, pictura de pe pridvorul locașului de rugăciune, precum şi lucrările de renovare din exterior. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de diaconi şi peste 20 de preoți (în majoritate fii ai satului) a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească. De la Centrul Eparhial Părintele Mitropolit a fost însoțit de consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului, Arhid. Gavril Vârva, consilierul pe probleme de misiune și protocol, Arhid. Claudiu Grama și secretarul eparhial Valentin Vesa. Au făcut parte din sobor și părintele protopop de Beclean, Doru Zimveliu, maica stareţă Veronica şi părintele Siluan de la Mănăstirea Dobric. La finalul Sfintei Liturghii Mitropolitul Clujului l-a ridicat pe părintele Claudiu Herinean la rangul de iconom stravofor cu dreptul de a purta cruce. Suntem convinşi că noul preot Ciprian Văidăhăzan va fi la fel de vrednic precum înaintaţii săi. Îi dorim mulţi ani cu sănătate în fruntea creştinilor din Dumbrăviţa, satul de pe Valea ţibleşului unde credincioşii nu au avut nici o zi altă religie, nici măcar catolică, precum satele din jur.

.................................
Citiți ediția print !

Comentarii

07/10/14 18:16
Corectie

Ala nu e stil neobizantin, ci neoromanic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5