Parlamentarii PSD au intrat într-o logică populistă dăunătoare mersului economiei naționale

Asumarea unui Guvern tehnocrat, de către marea majoritate a clasei politice, într-un an electoral, are fără nicio îndoială o însemnătate pentru întreaga evoluție de viitor.

A susține funcționarea unui astfel de guvern este, mai întâi, un semn de stabilitate și, mai apoi, o oportunitate pentru normalizarea vieții politice și funcționării aparatului administrativ.

Două condiționări sunt de punctat însă, până la transformarea oportunității în realitate: în primul rând, termenul relativ scurt de funcționare a Guvernului Cioloș, iar, în al doilea rând, capacitatea partidelor politice de a susține măsurile atât de necesare în câteva domenii. Niciuna din aceste condiționări nu este insurmontabilă, prin voință politică ele putând fi depășite.

PNL a anunțat încă de la votul pentru acest Guvern că așteaptă măsuri, fie ele în domeniul economiei de stat, care trebuie privatizată în continuare, fie în domeniul depolitizării aparatului administrativ sau, pur și simplu, în speța asigurării unor alegeri libere și echidistante.

Pe partea cealaltă, însă, riscul major stă la PSD care dă semne de exacerbare a populismului, începând să propună și să voteze măsuri care afectează bugetul național, cu scopul vădit electoral pe termen scurt, însă dezastruos pentru calculele economice pe termen mediu și lung.

În loc să fi asigurat o legislație în domeniul pensiilor, conformă cu posibilitățile bugetare, parlamentarii PSD au intrat într-un tăvălug demagogic și propun, pe rând, de exemplu, pensii speciale pentru categorii meritorii altfel, dar care pot fi adoptate printr-o legislație unitară.

Semnalăm, din acest punct de vedere, un risc de derapaj major în Parlament, care ar putea face dintr-o potențială experiență, benefică pentru întreaga țară — un Guvern tehnocrat eficient—, un an ratat economic în favoarea unor obiective pur politice. Or, tocmai din cercul acesta vicios ne-au cerut alegătorii imperativ să ieșim.

 

Secretar Comisia de Afaceri Europene din cadrul Senatului

Dorin-Mircea Dobra

Viceliderul grupului senatorilor PNL

Comentarii

07/01/16 12:19
Balan Marius- e...

Astept depolitizarea consiliilor locale si a Parlamentului. Credeti ca se poate , pana la a DOUA VENIRE ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5