Parlamentul European - pilon important al respectării legislației Uniunii Europene

Unul din drepturile importante de care beneficiază toţi cetăţenii Uniunii Europene este dreptul de a trimite petiţii către Parlamentul European. Acest drept conferă cetățenilor Uniunii, libertatea de a se exprima împotriva unor practici sau situaţii considerate a încălca legea şi, în același timp, puterea de a schimba aceste lucruri, de a avea iniţiativă civică.
Dreptul la petiţie în Uniunea Europeană, reglementat în “Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene”, art. 20 şi în Carta Drepurilor Fundamentale a Uniunii Europene, art. 44, a fost creat pentru a permite oricărui cetăţean al unui stat membru sau oricărei societăți, organizaţii, asociaţii cu sediul în Uniunea Europeană, să sesizeze instituţiile, într-un mod mai simplu, cu privire la problemele de încălcare sau aplicare defectuoasă a legislaţiei şi să formuleze propuneri de soluţionare a acestor probleme.

Petiţia poate avea ca obiect chestiuni de interes public sau privat și poate consta într-o cerere individuală, o plângere, o sesizare referitoare la aplicarea dreptului comunitar sau un apel adresat Parlamentului European pentru a lua poziţie într-o anumită chestiune. Astfel de petiţii oferă Parlamentului European posibilitatea de a atrage atenţia asupra oricărei încălcări a drepturilor unui cetăţean european de către un stat membru, de către autorităţile locale sau orice altă instituţie.

Petiţiile pot fi redactate în oricare dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Subiectul acestora trebuie să ţină de domeniile de competenţă sau de interes ale Uniunii Europene. Nu orice fel de problemă care apare în societate sau în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor intră în sfera de activitate a Uniunii Europene. În general, domeniile pentru care pot fi trimise petiții Parlamentului European sunt următoarele: drepturile cetățenilor stabilite prin tratate; aspecte legate de mediu; protecţia consumatorului; libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor şi piaţa internă; aspecte legate de ocuparea forţei de muncă şi politica socială; recunoaşterea calificărilor profesionale; alte aspecte legate de punerea în aplicare a dreptului comunitar. Petiţiile care nu corespund acestei sfere de activitate sunt declarate neeligibile și se arhivează fără a mai fi luate alte măsuri, emitentul petiției fiind informat de Parlamentul European cu privire la această decizie.

În cazul în care petiţia este declarată ca fiind eligibilă, Comitetul de Petiţii din cadrul Parlamentului European se întruneşte pentru a decide în ce măsură aceasta poate fi soluţionată de instituţiile Uniunii Europene. Petiţionarul va fi înştiinţat de către Comitet în legătură cu deciza luată şi cu acţiunile care vor fi întreprinse în vederea soluţionării.

O atenţie deosebită este acordată petiţiilor care vizează o problemă individuală, deoarece acestea sunt mai greu de monitorizat decât problemele publice generale, dar şi celor care vizează probleme grave, precum încălcarea prevedereilor Tratatelor Uniunii Europene sau legate de drepturile fundamentale ale omulului.

Formularul pentru petiții în format electronic se găsește pe site-ul Parlamentului European, la adresa
https://www.secure.europarl.europa.eu/aboutparliament/ro/petition.html
Pentru informații detaliate despre Uniunea Europeană, instituțiile sale, drepturile cetățenilor europeni contactați Centrul de informare Europe Direct Bistrița (www.europedirectbistrita.ro)

Centrul Europe Direct Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5