Parlamentul unicameral o soluţie bună pentru România, afirmă preşedintele PE, Jerzy Buzek

Preşedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, afirma într-un interviu pentru Realitatea TV că parlamentul unicameral ar putea fi o soluţie bună pentru România, însă avertizează că rezultatul unei schimbări majore cum este aceasta nu poate fi prognozat niciodată cu exactitate.

In prezent, 14 ţări membre UE au parlament unicameral, iar 13 parlament bicameral, aproape o paritate, a precizat Buzek. "Soluţiile diferă de la o ţară la alta. Fiind preşedinte al Parlamentului European nu ar trebui să vă influenţez în niciun fel, dar aţi luat déjà decizia. Ar putea fi o soluţie bună pentru România.(...)", a declarat preşedintele PE.

"Dacă voi, preşedintele vostru a făcut o astfel de propunere - şi probabil este suţinut de Guvern - şi opinia publică este în favoarea schimbării, ar trebui să o faceţi şi veţi vedea cum funcţionează, pentru că nu ştim niciodată cu exactitate care va fi rezultatul în cazul unei schimbări majore. Şi, da, este o schimbare majoră!", a apreciat Jerzy Buzek.

Rugat să comenteze o declaraţie a comisarului pentru extindere în exerciţiu, Olli Rehn, potrivit căruia România şi Bulgaria nu au fost suficient de bine pregătite în momentul aderării, preşedintele PE a replicat că nicio altă ţară nu e pregătită sută la sută. Ştiu lucrul

acesta, pentru că am fost premier al Poloniei în perioada în care ţara mea se pregătea de aderarea la Uniunea Europeană şi a fost foarte greu", a spus liderul europarlamentarilor. "Insă decizia de extindere a Uniunii Europene cu România şi Bulgaria nu a fost luată doar de Comisia Europeană şi Parlamentul European, ci şi de 26 de membri ai Uniunii", "Probabil că nu era totul în regulă şi ar trebui să rezolvaţi problemele existente în sistemul judiciar, aveţi corupţie, şi aceasta este o problemă serioasă. Sub monitorizarea Comisiei Europene, peste câţiva ani, poate doar câteva luni, se vor rezolva, sunt convins", a mai spus Jerzy Buzek, reprezentant al grupului majoritar din PE, popularii europeni.

Şeful Parlamentului de la Strasbourg consideră că a fi membru al Uniunii Europene este "un mare avantaj" în perioade de criză economică, iar România a simţit din plin aceste beneficii. "Spre exemplu, Islanda nu a vrut multă vreme să fie membră a Uniunii Europene. Iar acum, în timpul crizei, vor să devină membri rapid. Ţările din Balcanii de Vest stau la coadă să devină membre ale Uniunii Europene, pentru că simt cât de mare este susţinerea în cadrul UE. Şi in cazul României ajutorul de la FMI, de la Banca Mondială, de la Comisia Europeană, decizia Consiliului European de a sprijini ţara dumneavoastră, sistemul economic, inseamnă enorm şi funcţionează. Situaţia ţării dumneavoastră este mai bună decât in urma cu câteva luni datorită acestui sprijin. Noi nu am lăsat singure nici Letonia, nici Lituania, Ungaria sau Spania. Iar irlandezii ştiu foarte

bine, nu prea au vrut, înainte să înceapă criza, Tratatul de la Lisabona. însă, în timpul crizei, 70% dintre ei au răspuns 'Da, vrem Tratatul de la Lisabona pentru ca Uniunea Europeană este a noastră, susţinem Uniunea Europeană, avem nevoie de ea'. De ce? Pentru că în timpuri grele, de criză, irlandezii au văzut că UE îi ajută, că pot supravieţui datorită Uniunii Europene", a explicat preşedintele Parlamentului European.

Departamentul de Imagine şi Comunicare

PD-L Bistriţa-Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5