Parteneriat pentru operaţiunile de salvare montană

Şase instituţii publice din Bistriţa-Năsăud vor parafa, în perioada următoare, un protocol de colaborare prin care să fie stabilită metodologia care trebuie aplicată în situaţiile de salvare a persoanelor afalate în dificultate în zona montană. Demersul reprezintă rezultatul dezbaterilor mediate de prefectul Szilagyi Ioan la care au participat conducerile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bistriţa”, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi al Serviciului Public Judeţean de Salvamont din subordinea Consiliului Judeţean.

Parteneriatul instituţional va trebui să propună un sistem optim de alarmare şi intervenţie în salvarea persoanelor din zona montană, astfel încât operaţiunile să ţină cont de personalul disponibil şi dotările fiecărei instituţii, dar şi de atribuţiile specifice.

În ultima perioadă, semnalează şeful Serviciului Public Salvamont Bistriţa-Năsăud, Marcel Berbecar, au apărut o serie de disfuncţionalităţi în operaţiunile de salvare montană cauzate de o serie de carenţe legislative sau regulamente ale instituţiilor, în multe situaţii salvamontiştii nefiind nici măcar anunţaţi de producerea unor evenimente, chiar dacă aceştia coordonează, conform prevederilor legale, astfel de operaţiuni.

Potrivit acestuia, salvatorii montani deţin atât cunoştinţele necesare în acordarea primului ajutor, cât şi dotările corespunzătoare, de la autospeciale, ATV-uri, tărgi speciale pentru condiţii de iarnă etc.

În fapt, chiar dacă autorităţile publice se feresac să spună lucrurilor pe nume, pentru acest tip de acţiuni va trebui să existe o coordonare mai bună între salvamontişti şi jandarmii montani, sincopele apărând pe fondul lipsei de comunicare dintre cele două instituţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5