Patrula de Reciclare de la C.S.E.I. Nr.1 Bistriţa pictează primăvara…

Prof. coordonator Teodora Popescu

Agenţii Patrulei de Reciclare de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr.1 Bistriţa au întâmpinat primăvara cu bucurie, cu entuziasm şi speranţă, bifând în agenda ”verde” noi activităţi de educaţie ecologică prin care doresc să atragă sprijinul comunităţii bistriţene în acţiunile de curăţenie a oraşului, prin colectarea selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi prin predarea lor spre reciclare. Înscrişi pentru a treia oară în Programul Naţional al Asociaţiei Române pentru Reciclare RoRec, program de protecţie a mediului avizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi desfăşurat în parteneriat cu Primăriile şi Inspectoratele Şcolare Judeţene, cei 15 elevi din Patrula de Reciclare, împreună cu colegii lor, au învăţat că aceste deşeuri, prin componentele toxice pe care le conţin, reprezintă un mare risc de poluare a mediului înconjurător şi că stă în puterea oamenilor să-şi protejeze sănătatea adoptând un comportament responsabil faţă de locul în care trăiesc.
Informând părinţii, vecinii şi prietenii despre misiunea Patrulei de Reciclare, aceea de a convinge pe toţii locuitorii judeţului să predea o cantitate de DEEE-uri echivalentă cu 50 g/locuitor, despre faptul că debarasarea de deşeurile electrice se poate face acum simplu, sunând la TelVerde 0800.444.800 (număr gratuit) urmând ca echipa Asociaţiei RoRec să le preia, tot gratuit, şi să le ducă la Centrul de colectare, rezultatele nu au întârziat să apară. Becuri, neoane, baterii, aparate electrice de mici dimensiuni au început să se adune în containerele din punctul de colectare special amenajat în şcoală, iar televizoarele, imprimantele, frigiderele vechi au luat drumul Centrului Rorec, aşa încât, am reuşit, până acum, să colectăm peste 700 de kg de deşeuri electrice şi electronice.
În această primăvară, la Atelierul Eco, pe lângă tradiţionalele mărţişoare, felicitări şi obiecte decorative din materiale reciclabile, elevii din Patrula de Reciclare s-au implicat în realizarea de postere, desene, colaje tematice, au învăţat cântece şi poezii, au scris îndemnuri şi mesaje ecologice prin care să încurajeze comunitatea bistriţeană să colecteze responsabil DEEE-urile, să protejeze natura. Spre bucuria copiilor şi a dascălilor şcolii, atelierul a fost vizitat, vineri, 14 martie 2014, de către reprezentanţi ai RoRec din Bucureşti (Andreea Idriceanu Calev, Alexandra Misha, Adrian Calev) şi din Bistriţa (Mina Nedelea, Bogdan Oltean). Cu emoţii, dar mândri că fac parte din cea mai activă mişcare ecologistă din România, agenţii Patrulei de Reciclare au intonat în faţa musafirilor un inedit cântec cu mesaj ecologic, de asemenea, au recitat versuri tematice, au prezentat panourile cu slogane şi noul poster al Patrulei. Renumita Mascotă-Cocoş şi Posterul câştigător ”Timpul Reciclării” nu au lipsit din decor, nici insignele, nici zâmbetele, nici entuziasmul copiilor… Aprecierile, încurajările şi aplauzele reprezentanţilor RoRec au adus pe chipul copiilor lumină şi încredere în forţele lor ”de a schimba în bine lumea”, ”de a ajuta cu adevărat” la protejarea mediului, motivându-i în acţiunile viitoare.
Noi , elevii din Patrula de Reciclare, transmitem, pe această cale, apelul şi rugămintea noastră tuturor bistriţenilor care doresc să sprijine acţiunile de curăţenie din această primăvară şi să devină suporteri de onoare ai Patrulei de Reciclare a judeţului nostru, predând deşeurile electrice şi electronice la Centrul RoRec. Astfel, vom avea un oraş mai curat şi vom obţine şi un loc onorant pentru judeţ în cadrul competiţiei naţionale din acest an şcolar. Suntem convinşi că, împreună, vom reuşi să ne mobilizăm, aşa cum am reuşit şi în 2012, când Bistriţa a devenit Capitala Earth Hour.
Mulţumim din inimă tuturor susţinătorilor noştri, elevi şi profesori, familiilor, prietenilor şi cunoştinţelor acestora, directorilor şcolii care ne-au susţinut permanent în activităţile noastre, prof. Doris Imola Vass şi prof. Mariana Moldovan, de asemenea, mulţumim Inspectoratului Şcolar Judeţean, Primăriei Municipiului Bistriţa, persoanelor din cadrul firmelor sau asociaţiilor care au predat computere, imprimante, telefoane sau alte aparate electrice vechi menţionând că susţin Patrula noastră de Reciclare.
Micii agenţi ai Patrulei de Reciclare de la CSEI Nr.1 Bistriţa pictează primăvara cu flori şi cer senin, cu verde proaspăt şi cu speranţe pe care noi toţi, prin atitudine şi exemplu, avem puterea să le împlinim.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]