Paul Ştir, primarul comunei Căianu Mic: “Sunt conştient că pe umerii mei apasă o mare responsabilitate, iar oamenii aşteaptă schimbări”

- Au trecut câteva luni de la alegerile la care aţi ieşit câştigător. Cum vi s-a schimbat viaţa de când sunteţi primar?
- Au trecut trei luni şi ceva de la data de 24 iunie, anul curent, data investirii mele în funcţia de primar al comunei Căianu-Mic. Nu mă consider chiar un străin în ce priveşte politica şi administraţia publică locală, ţinând cont de faptul că am acumulat o oarecare experienţă în perioada de patru ani cât am activat la Primăria comunei Spermezeu în calitate de consilier personal al primarului. Cu siguranţă, funcţia de primar presupune foarte multe sacrificii şi responsabilităţi pe care eu mi le asum cu toată conştiinciozitatea pentru a duce la îndeplinire toate planurile mele pentru dezvoltarea comunei. În calitate de primar al comunei Căianu Mic am luat în serios funcţia în care am fost aşezat prin votul de încredere al oamenilor şi chiar dacă am foarte puţin timp la dispoziţie pentru viaţa mea personală, am ştiut într-o oarecare măsură ce presupune o astfel de funcţie. Aşa cum se spune de cele mai multe ori în popor, primarul nu are un program fix, iar în ce mă priveşte mă străduiesc să fiu în slujba fiecărui cetăţean pentru a rezolva problemele cu care se confruntă, indiferent de confesiunea religioasă, etnie sau starea materială.
- Cum aţi găsit Primăria Căian, cum colaboraţi cu angajaţii
- Mi-a luat ceva timp să-mi fac o idee despre tot ce presupune munca la Primăria comunei Căianu-Mic, începând de la structura bugetului local de venituri şi cheltuieli şi până la problemele de zi cu zi ale oamenilor. După cum se ştie, criza economică este reală şi pot spune despre comuna pe care o păstoresc că nu ne putem laudă cu un buget foarte consistent . La momentul instalării mele în funcţia de primar al comunei, bugetul local se confrunta cu datorii de circa 670 mii lei pe fondul unei proaste gestionări a banului public de către fosta conducere. Probleme sunt de toate felurile, nu doar legate de buget. Aici aş vrea să amintesc şi problemele legate de soluţionarea dosarelor de fond funciar.
Aşa cum îmi place să spun peste tot, nu vreau să acuz fosta conducere şi să invoc greaua moştenire, dar sunt anumite lucruri pe care oamenii trebuie să le ştie, iar eu, în calitate de primar, îmi iau angajamentul că o să dau curs fiecărei solicitări venite din partea cetăţenilor. Relaţia mea cu angajaţii este una strict profesională, uneori chiar de prietenie, aş putea spune, şi fiecare a înţeles că noi, cei din administraţie, suntem în slujba cetăţenilor şi nu invers, iar activitatea pe care noi o depunem trebuie să fie una cât se poate de constructivă.
- Oamenii v-au dat votul de încredere şi aşteaptă schimbări în comună. Care sunt proiectele care doriţi să le realizaţi în acest mandat, referindu-ne la cele mai importante?
- Sunt foarte conştient că pe umerii mei, în calitate de primar nou ales, apasă o mare responsabilitate, iar oamenii aşteaptă schimbări. În general, în mediul rural oamenii nu au aşteptării ieşite din comun, pentru că fiecare se gospodăreşte pe cont propriu. Cu siguranţă, datoria mea, ca şi primar, este aceea de a asigura toate condiţiile necesare legate de infrastructură, precum şi de buna funcţionare a aparatului de specialitate din cadrul Primăriei pentru ca cetăţenii locului să se poată gospodării. Nu îmi place să fac promisiuni sau declaraţii fără acoperire, dar îmi doresc o dezvoltare a comunei, îmi doresc condiţii decente pentru toată lumea, şi aici aş vrea să punctez câteva obiective pe care o să insist:
- Reabilitarea căminelor culturale din comună;
- Crearea unui parc în centrul de comună, precum şi spatii de joacă pentru copii în toată comuna;
- Modernizarea infrastructurii rutiere (drumurile comunale, drumuri de hotar şi străzile de interes local) ;
- Crearea unor condiţii decente pentru şcolile din comună în vederea eficientizării procesului de învăţământ;
- Executarea unor lucrări de extindere a reţelei de energie electrică, dar şi extinderea reţelei de iluminat public;
- Susţinerea cultelor de pe raza comunei şi a activităţilor culturale;
- Susţinerea activităţilor de recreere a tinerilor prin crearea unor terenuri de sport;
- Construcţia unui număr de două grădiniţe, în localităţile Căianu Mic şi Dobric, cu finanţare externă, de la Banca Mondială;
- Aducţiune de apă şi reţea de canalizare în comună;
- Regularizarea pâraielor ;
- Susţinerea fermierilor în atragerea fondurilor europene;
- Întreprinderea unor acţiuni de ecologizare pe raza comunei;
În mod cert, ar fi multe de făcut în comună, dar trebuie să ţinem cont şi de fondurile pe care le avem prin bugetul local, punând accentul mai mult pe atragerea fondurilor externe care de cele mai multe ori sunt mai consistente şi permit implementarea unor proiecte de anvergură. Consider că proiectele menţionate mai sus sunt de strictă necesitate pentru orice comună, iar implementarea lor se va face printr-o implicare asiduă, răbdare din partea cetăţenilor şi ajutor divin.
- Ştiu ca sunteţi un primar activ, aflat zilnic pe teren, unde vedeţi la faţa locului necesităţile locuitorilor. Care sunt primele lucruri pe care le-aţi demarat imediat după investirea în funcţia de primar?
- Necesităţi sunt de toate felurile, începând de la cazurile sociale şi continuând cu soluţionarea dosarelor pe fond funciar şi până la cele legate de infrastructură. Imediat după instalarea în funcţia de primar, am căutat să asigur o relaţie constructivă între primar, aparatul de specialitate din cadrul Primăriei şi cetăţean. Până în prezent, pe raza comunei s-au executat o serie de lucrări de balastrare şi reabilitare a străzilor de interes local – lucrări ce vor continua pe toate străzile din comună, reabilitarea drumurilor de hotar în localitatea Ciceu Poieni – lucrări ce vor continua şi în celelalte localităţi din comună, extinderea reţelei de energie electrică şi electrificarea unui număr important de gospodării în localităţile Dobric şi Căianu Mic, reabilitarea sediului Primăriei. Pe lângă lucrările executate până în prezent, la nivelul Primăriei Căianu-Mic au mai fost întreprinse şi alte activităţi de interes local.
- Sunteţi cel mai tânăr primar din ţară. Toată lumea a pus accent pe acest lucru. Este un avantaj vârsta?
- Nu ştiu dacă este un avantaj faptul că sunt cel mai tânăr primar din România, dar pot să spun că în cazul meu contează foarte mult experienţa acumulată la Primăria comunei Spermezeu, ataşamentul faţă de comună şi de oamenii din comună, iar un rol important îl are şi energia şi elanul specifice vârstei.
- Câteva cuvinte despre CV-ul lui Paul Ştir până a ajuns primar.
- Încă de tânăr, chiar dacă şi în prezent sunt foarte tânăr, am fost pasionat de politică şi de relaţiile de socializare cu oamenii.
Primii paşi în politica i-am făcut în anul 2008, ca membru al PNL, participând activ la toate activităţile întreprinse în cadrul partidului, deţinând, pe rând, funcţiile de preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PNL în comuna Spermezeu şi pe cea de preşedinte al Organizaţiei de seniori a PNL în comuna Spermezeu. Pot să spun că, în calitate de membru activ al PNL, am avut satisfacţii deosebite alături de colegii mei de partid, participând la toate alegerile derulate în perioada 2008-2011, cu rezultate notabile. Pe fondul unor strategii neinspirate ale conducerii judeţene a PNL, am fost nevoit să demisionez din PNL la finele anului 2011, fapt ce a condus la înscrierea mea în PP-DD, partid pe listele căruia am fost ales primar al comunei Căianu Mic, totalizând 1010 voturi.
- Ce calităţi trebuie să aibă un primar în munca cu cetăţenii?
- În munca cu cetăţenii, cred că cea mai importantă latură este comunicarea şi modul de gestionare a fiecărei probleme cu care se confruntă cetăţenii, iar noi, ca şi aleşi locali, nu avem altceva de făcut decât să înţelegem faptul cu suntem în slujba oamenilor, că problemele oamenilor şi necesităţile comunei primează în faţa intereselor personale.
- Cum aţi caracteriza comuna Căianu Mic?
- Îmi place să afirm că comuna Căianu Mic este comuna mea, comună de care sunt foarte ataşat. Este o comună compusă din patru localităţi (Căianu Mic, Căianu Mare, Ciceu Poieni, Dobric ), având un număr de 4337 locuitori.
Pe scurt, pot spune că păstoresc o comună frumoasă, bine poziţionată, primitoare, cu oameni harnici şi gospodari, care au căutat întotdeauna prin activităţile şi demersurile lor să aducă cinste şi un bun renume comunei Căianu Mic.
- Un mesaj pentru cetăţenii din comună …
- Vreau să-i asigur pe toţi cetăţenii comunei, şi pe cei care m-au votat şi pe cei care nu m-au votat, indiferent de religie, etnie sau stare materială, că o să mă implic activ, prin toate pârghiile posibile pe care le am la dispoziţie, pentru a implementa ideile şi proiectele mele referitoare la dezvoltarea comunei. Legat de relaţia mea cu cetăţenii, le transmit pe această cale că uşa mea este deschisă pentru fiecare şi vă rog, dragi concetăţeni, să apelaţi cu încredere, indiferent de natura şi complexitatea problemelor.
În continuare, ţin să urez fiecăruia dintre dumneavoastră, cetăţeni ai comunei şi nu numai, multă sănătate, spor în toate lucrurile şi un final de an cu împliniri deosebite.
-Vă dorim mult succes la cârma comunei Căianu Mic şi realizări frumoase.

Comentarii

12/10/12 19:13
bogdan

eu cred că ţi-a cam urcat funcţia la cap.

14/10/12 11:59
Luca Dorin

"bugetul local se confrunta cu datorii de circa 670 mii lei pe fondul unei proaste gestionări a banului public de către fosta conducere,nu vreau să acuz fosta conducere şi să invoc greaua moştenire"

Nu vezi ca ti-i se bat cap în cap afirmațiile, primar de facebook?

15/10/12 10:35
claudia

Raspunsurile snt OK. Denota coerenta in ciuda afrimatiilor rautacioase de mai sus. Vin cumva din invidie domnilor comentatori ?????!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5